Publicerad: onsdag, 9 september, 2020 - 16:11Uppdaterad: onsdag, 9 september, 2020 - 17:47

Se gränsbevakningen provflyga drönaren

Obemannat luftfartyg övervakar sjöfarten

Gränsbevakningen på Åland testar som bäst ett obemannat luftfartyg. Det används bland annat för övervakning av gränser, fiske och fartyg och är inlånat från europeiska sjösäkerhetsbyrån EMSA.

Luftfartyget är en 200 kilo tung drönare som kan flyga cirka sju timmar .

-Det beslutades i ett tidigt skede att Åland som har livlig båttrafik och mycket trafik över gränserna ska få testa den, säger sjöbevakningschef Kim Westman.
 

Mest används den för att skapa sig en lägesbild över en viss situation.

-Om det exempelvis kommer ett oidentifierat objekt över gränsen så kan den här enheten snabbt vara på plats eller om det är något tillbud till havs så får vi snabbt en lägesbild, säger Kim Westman.
 

Enligt sjöbevakare Andreas Brink har man redan haft nytta av farkosten.

-Den har hjälpt till att identifiera några fartyg, säger Andreas Brink.
 

Efter att testperioden i slutet av september är slut ska det evalueras. Hela systemet som innefattar en mast och containrar med operationsrum kostar kring två miljoner.

Även andra myndigheter, som polisen och räddningsverket, ska testa drönaren som exempelvis skulle kunna identifiera bränder och hjälpa till vid eftersökningar på holmar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »