Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 maj, 2024 - 15:42Uppdaterad: onsdag, 29 maj, 2024 - 16:03
  • Arkivbild av Andreas Kanborg. Foto: Casper Lindroos.

Ob mot resten när filmstödet debatterades – anklagelser om populism

Obunden samling vill slopa landskapets filmstöd medan övriga partier ser det som ett framgångsrikt näringslivsstöd med stor potential. Det stod klart under budgetdebattens andra dag.  

Landskapsregeringen föreslår en höjning av ett anslag som skulle innebära ett stöd på totalt 186 000 euro till en finsk-polsk samproduktion. För att stödet ska beviljas krävs att filmbolaget spenderar minst det dubbla på Åland. Många ledamöter valde att i debatten lyfta den framgångsrika inspelningen av Stormskärs Maja och hur den gynnade näringslivet, kulturfältet och Ålandsbilden.  

Att debatten hettade till beror på att Obunden samling argumenterade för ett slopande av filmstödet. Partiets Andreas Kanborg ifrågasatte bland annat det aktuella filmbolaget och att Åland satsar en större andel av sin budget på filmstöd än vad riket gör.    

– I tider då vi sparar in på sjukvården, är det då rätt tid prioritering att satsa på filmstöd? frågade han.  

Obunden samlings linje möttes av hårda motargument.   

– Paralleller mellan vård, skola och omsorg och ett filmstöd blir grova och rent ut sagt lite populistiska, sa infrastrukturminister Camilla Gunell (S).   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »