• Oasen boende- och vårdcentrum i Jomala. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: fredag, 18 januari, 2019 - 12:46, uppdaterad: fredag, 18 januari, 2019 - 13:38

Oasen vill skapa demenscentrum

Förbundsstyrelsen för Oasen boende- och vårdcenter i Jomala är intresserad av att skapa ett demenscentrum för personer med minnessjukdom.

Man har löst in fastigheten där Ålands hemgård ligger och där finns byggrätt som kunde utnyttjas. Nu frågar förbundsstyrelsen landskapsregeringen, kommunerna, kommunförbundet och demensföreningen om det finns ett intresse av att skapa ett gemensamt demenscentrum, och senast i april vill man ha svar på sin förfrågan.

Förbundsstyrelsen skriver att Oasen redan har demensavdelningar och kunnig personal. Man tycker också att omgivningarna passar då det finns en utemiljö där minnessjuka kan promenera och känna frihet utan att tappa bort sig eller skada sig.

Förbundsstyrelsen tycker att den satsning på demensvård som görs på Åland i dag är otillräcklig. Man hänvisar till statistik från Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården (Stakes) från 2009. Den säger att det år 2020 ska finnas 751 personer med medelsvår demens på Åland och att 428 av dem kommer behöva tillsyn dygnet runt. I dag finns 76 tillgängliga demensvårdplatser i landskapet, skriver Oasen, som menar att detta är för lite.

Fler Nyheter

Obs presenterade sitt valprogram

Partiledare Bert Häggblom intervjuas.
Näringslivsfrågor, sjukvården och utbildningssituationen på gymnasiet var några av de frågor som lyftes i går när Obunden samling presenterade sitt...

Dom är nominerade till fotbollspriser

Ålands fotbollförbund har nominerat kandidaterna som kan vinna guld- och silverbollarna för det här året. Årets damspelare Adelina Engman, FC Chelsea...

Föreslår cancerscreening med MR-apparat

Runar Karlsson och Wille Valve
Kan landskapsregeringen införa prostatacancerscreening med hjälp av den nya magnetresonansapparaten man köpt in till ÅHS? Den frågan ställde Runar Karlsson (C) i lagtingets frågestund idag.

Efterlyser samordning av fisketransporter

Nyhetsnotisen i ljudformat
Finns det konkreta planer på en lösning där inte alla fiskare själva måste transportera sin fisk till Mariehamn?

80-åring smugglade snus

Nyhetsnotisen i ljudformat
En kvinna i 80-års åldern har dömts för lindrigt skattebedrägeri efter att ha fört in 140 dosor snus i landet.

Stormdrabbade i budgeten

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapets budget 2020 ska innehålla ett stödpaket för skogsbrukare för att åtgärda skador efter stormen Alfrida i januari i år.

Ålands köp & sälj stoppades

Peter Grönholm rapporterar
Facebookgruppen Ålands köp & sälj stoppades av Facebook imorse. Anledningen är att Facebook granskar gruppen på grund av försäljning av djur som förekom på sidan.

Rättegång om båtmotorer

Nyhetsnotisen i ljudformat
Rättegången gällande vågen av båtmotorstölder sommaren 2016 inleddes idag. Två män i 25-årsåldern stod åtalade på nio punkter av stöld och försök till stöld.

Holmström blir ny vd på ÅPF

Nyhetsnotisen i ljudformat
Sue Holmström blir ny vd för Ålands producentförbund efter Henry Lindström som går pension.