Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 oktober, 2023 - 15:23Uppdaterad: tisdag, 31 oktober, 2023 - 17:21
  • Dåvarande larmmästare Johan Ehn presenterade Ålarm i maj 2021. Arkivbild.

Nyttan av miljonsatsningen Ålarm kan bli begränsad – LR för diskussioner med SOS-alarm

Det finns många frågetecken kring hur Ålands framtida larmsystem ska fungera. Lösningarna är dyra och nu hoppas landskapsregeringen på Sveriges SOS-alarm.  

Ålands egna larmsystem Ålarm togs fullt i bruk under 2021 men om några år löper avtalet ut. Ålarm var en satsning på närmare fyra miljoner euro och vicelantrådet Harry Jansson (C) konstaterar att det både är svårt och dyrt för landskapet att ha ett eget larmsystem. Lovande diskussioner har förts med Nödcentralsverket om att integrera Ålarm med rikets larmsystem Erica men detta skulle kräva investeringar för att systemet ska fungera också på svenska. Prislappen är i miljonklassen och budet från riket om att Åland ska stå för hela den kostnaden har landskapsregeringen svårt att acceptera, förklarar Harry Jansson. Därför har landskapsregeringen valt att blicka västerut för lösningar.  

Ålarm var en satsning på flera miljoner, har man någon nytta av den framledes?  

– Lyckas vi integrera Ålarm med Erica då har vi haft en nytta, det finns trots allt erfarenheter och sånt. Men det är klart, om det bara är att avsluta här och nu så då är det var det är, det har fungerat några år.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »