Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 25 oktober, 2022 - 22:52
  • Jesper Svanfelt, vd för Svinryggen Ab.
  • Glasavfall på Svinryggens deponi.

Nytt projekt för glasavfall

Ett nytt projekt för att ta vara på det åländska glasavfallet har lanserats av Svinryggen Ab, där tanken är att glaset i framtiden ska användas av betongindustrin.

I dag återvinns inte åländskt glas, eftersom industrin i Sverige dit man tidigare transporterade glasavfall inte tycker avfallet håller måttet.
- Det beror bland annat på att vi blandar färgat och ofärgat glas och glasindustrin är mest intresserad av det ofärgade glaset, säger Svinryggens vd Jesper Svanfelt.

I nuläget hamnar det åländska glasavfallet på Svinryggens deponi för inert avfall. Men nu har man alltså i några månader genomfört tester för att se hur man skulle kunna använda glaskross som utfyllnad i betong. Jesper Svanfelt hoppas att betongindustrin ser en nytta med att använda glaskrosset som ett utfyllnadsmaterial i betongen.
- På det sättet skulle vi få en faktisk återvinning av materialet som görs lokalt, det tror jag skulle stimulera ålänningarna att förbättra sorteringen ytterligare, säger Jesper Svanfelt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »