Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 november, 2023 - 10:28Uppdaterad: torsdag, 2 november, 2023 - 17:11
  • Fler anmäler intresse att bygga havsbaserad vindkraft runt Åland. Bild från Flexens.
  • Flexens vd Berndt Schalin. Foto: Tomas Tornefjell.

Nytt partnerskap vill utveckla storskaligt energisystem på Åland

Copenhagen Infrastructure Partners, Flexens, och Lhyfe har bildat ett partnerskap för utveckling och byggande av en integrerad energilösning kring havsbaserad vindkraft och grön vätgasproduktion på Åland.

Berndt Schalin som är vd för Flexens säger att konceptet bygger på att produktionen av vätgas ska drivas av el från den havsbaserade vindkraften. 
– Vätgasproduktionen börjar bli väldigt intressant och jag ser stora exportmöjligheter, till exempel till Tyskland som har ett stort behov av vätgas, säger han.

Berndt Schalin ser också stora möjligheter för vätgasen inom den åländska sjöfarten, där man i framtiden kommer man att kunna köra upp till några timmar på ren vätgas. Integreringen av havsbaserad vind och grön vätgasproduktion ger även Åland en möjlighet att bli en nyckelspelare i den gröna omställningen i regionen, menar Berndt Schalin.

Sedan tidigare har OX2 och Ilmatar visat intresse för att bygga havsbaserad vindkraft. 

Artikeln har uppdaterats efter konsortiets presskonferens.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »