Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 januari, 2024 - 16:42Uppdaterad: tisdag, 23 januari, 2024 - 06:02
  • Jacob Trøst, Bornholms borgmästare, Meit Fohlin, ordförande regionstyrelsen på Gotland och lantråd Katrin Sjögren. Foto: Hans Persson-Bru.

Nytt ö-samarbete kring vindkraft - ”Vi har precis samma utmaningar”

En överenskommelse mellan Bornholm, Gotland och Åland blir startpunkten för ett nytt nätverk som ska underlätta den gröna omställningen i de tre regionerna.

De tre ö-samhällena har många gemensamma intressen när det kommer till att bana väg för havsbaserad vindkraft. I dag undertecknades en avsiktsförklaring av lantrådet Katrin Sjögren, regionsstyrelsens ordförande i Region Gotland, Meit Fohlin och Bornholms Regionskommuns borgmästare Jacob Trøst.  
– Vindkraftverk blir en viktig energiform för den gröna omställningen i hela Europa och vi har precis samma utmaningar med tillståndsgivning, med att förankra hos lokalbefolkningen och med att göra den här exploateringen så att vi tar hänsyn till miljöaspekter, säger Katrin Sjögren, liberalerna. 
Fokus ligger på att dela kunskap, stärka engagemanget i samhället och underlätta affärsutveckling. Det nya nätverket kommer att formas framförallt på tjänstemannanivå och genom nya arbetsgrupper. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »