Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 december, 2023 - 06:10Uppdaterad: torsdag, 14 december, 2023 - 09:27

Nytt kreditupplysningsregister ska motverka överskuldsättning

Det positiva kreditupplysningsregistret är ett nytt riksomfattande register som tas i bruk från den 1 april 2024.

Målet med registret, som handhas av Skatteförvaltningen, är bland annat att bekämpa överskuldsättning i hushållen, förbättra kreditgivarnas förmåga att bedöma kreditsökandenas kreditvärdighet och hjälpa privatpersoner att hantera sin egen ekonomi.

Johan Alm, som är avdelningschef för Premium Banking Åland vid Ålandsbanken, säger att de uppgifter som finns i kreditupplysningsregistret är sådant som redan nu samlas in när banken gör en kreditprövning. 
 –  Nu samlas allt på ett ställe och via systemets e-tjänst kan privatpersoner få en helhetsbild av sina krediter och en möjlighet att ge sig själv ett frivilligt kreditförbud, till exempel om man misstänker att ens personuppgifter har kommit i orätta händer, säger Johan Alm. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »