Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 maj, 2023 - 15:05
  • Vicelantrådet Harry Jansson. Arkivbild.

Nytt försök för att förnya näringsrätten

Efter att Högsta domstolen och presidenten ifjol underkände näringsrättslagen görs nu ett nytt försök.  

Det nya förslaget behandlades av ett samstämmigt lagting idag. Vicelantrådet Harry Jansson (C) säger att det har gjort allt för att vässa argumentationen och motiveringarna till varför lagen är förenlig med EU-rätten.  

Förslagets syfte är bland annat att stärka skyddet av det svenska språket, men HD och presidenten ansåg att språkkraven var för hårda.  

”Högsta domstolen får verkligen leta med iver och frenesi om de ska hitta någonting – och framför allt kommer de inte att hitta en uppenbar konflikt med EU-rätten och det är kravet för att de ska stoppa den typen av lagstiftning”, säger Harry Jansson.  

I samband med näringsrätten behandlade lagtinget också jordförvärvsrätten, där syftet är att lagstiftningen ska förtydligas utan några praktiska förändringar.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »