Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 mars, 2019 - 11:44Uppdaterad: torsdag, 7 mars, 2019 - 17:50
  • Det blir troligtvis fler vindkraftverk på Åland i framtiden. Arkivbild

Nystart för vindkraften

Den nya vindkraftslagen innebär en nystart för vindkraftsprojekt som legat i träda sedan Åland snuvades på det utlovade vindkraftsstödet från riket år 2015.

- Ett av dem är projekt Långnabba i södra Eckerö som består av 10 stycken vindkraftverk. Nu håller vi på och uppdaterar och räknar på projektet för att kunna skicka in ett bud, eftersom det blir ett anbudsförfarande kanske redan i höst, säger Allwinds vd Henrik Lindqvist.

Han säger att Ålands Elandelslag också äger några vindkraftsprojekt, bland annat Stenarna mellan Hammarudda och Eckerö och ett till projekt på Föglö. Allwinds har dessutom ett större projekt på gång söder om Seglinge och Kumlinge.

-Men det är så stort så det ryms inte inom ramarna för det här stödsystemet.

Vindkraftslagen innebär att landskapsregeringen satsar 17 miljoner på att bygga ut vindkraften och lagen ska härnäst lämnas till lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »