• Debatten om socialvårdslagen utmynnade i en debatt om kommunreform. Foto Malin Lundberg
Annette Holmberg-Jansson:
Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 06:15

Nya socialvårdslagen godkänd trots starka känslor

Den nya socialvårdslagstiftningen godkändes av ett enigt lagting igår. Alla var överens om att lagstiftningen, som bland annat innebär mer förebyggande insatser, mer samarbete och högre kompetenskrav på personalen, behövs. Men debatten hamnade ändå in på kommunreformen, något som fick Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) att gå i taket.

-Det här är ingen lagstiftning som är för regeringen eller mot oppositionen. De som i dagsläget vill ha eller behöver hjälp kanske får det nu. Lägg kommunstruktur-diskussionerna åt sidan, sade hon.
Brage Eklund (ÅF) tyckte att social- och miljöutskottets ordförande Carina Aaltonen (S) genom att säga att att det behövs större kommuner för de nya kraven, pressar kommunerna till sammanslagningar.

-Tyvärr utvecklas alltid debatten till att handla om kommunreformen. Jag tycker det är tråkigt. Vi har ett lagförslag som stärker individens rättigheter och möjligheter och istället blir det en kommunreformdebatt som vi ska tjafsa om, sade han.
Lagen träder i kraft den 1 januari 2021.

Fler Nyheter

Staden övergår till nytt höjd- och koordinatsystem

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Staden övergår inom kort till ett nytt höjd- och koordinatsystem vilket berör hela stadens verksamhet, det här skriver staden på sin hemsida. Koordinater och höjder behövs inom bland annat planering och byggande.

Gamla Flaggskeppet ska säljas eller hyras ut

En längre version av intervjun av Kai Söderlund:
Efter att Mariehamns stad nu åtgärdat de akuta fuktproblem som fanns i gamla rådhuset i Mariehamn ska byggnaden nu säljas eller hyras ut. Den k-märkta byggnaden som finns i korsningen Storagatan-Östra esplanadgatan inhyste tidigare daghemmet Flaggskeppet.

Villkorligt fängelse för man i bedrägerihärva

Martina Eriksson rapporterar:
Egentliga Finlands Tingsrätt dömer den åländske man som i en rättegång i början av december stod åtalad för två fall av grov penningtvätt och ett fall av penningtvätt av oaktsamhet som skyldig.

2.200 euro i böter för sjöfylleri

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
En gärningsman har blivit dömd till 45 dagsböter för sjöfylleri. I juli framförde mannen en fritidsbåt med livlig båttrafik i området med 1,07 promille.

Nytt daghem planeras vid Strandnäs skola

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Nu förordar socialnämnden i Mariehamn att ett nytt daghem byggs vid Strandnäs skola med fyra avdelningar och 66-75 platser.

Ingen planerad fasad vid Ålandstidningen

Ingen ny fasad är planerad att byggas vid Ålandstidningen.

Förhandlingar pågår kring elhybridfärjan

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Förhandlingar mellan landskapsregeringen och Ansgar Ab tillsammans med Finlands Färjetrafik Ab pågår kring ändringar i avtalet gällande färjetrafiken mellan Svinö och Mellanholm.

Ungdomar störde vid bostadshus

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Under söndagskvällen var det ett gäng ungdomar som uppträdde störande genom att springa runt på gården vid ett bostadshus i Mariehamn.

Ny typ av konto ska få oss att spara mer i aktier

Kristian Kojola och Juho-Pekka Savolainen, Nordea bank
Från den 1 januari är det möjligt för alla i Finland att köpa aktier genom ett så kallat aktiesparkonto.