Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 06:15
  • Debatten om socialvårdslagen utmynnade i en debatt om kommunreform. Foto Malin Lundberg

Nya socialvårdslagen godkänd trots starka känslor

Den nya socialvårdslagstiftningen godkändes av ett enigt lagting igår. Alla var överens om att lagstiftningen, som bland annat innebär mer förebyggande insatser, mer samarbete och högre kompetenskrav på personalen, behövs. Men debatten hamnade ändå in på kommunreformen, något som fick Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) att gå i taket.

-Det här är ingen lagstiftning som är för regeringen eller mot oppositionen. De som i dagsläget vill ha eller behöver hjälp kanske får det nu. Lägg kommunstruktur-diskussionerna åt sidan, sade hon.
Brage Eklund (ÅF) tyckte att social- och miljöutskottets ordförande Carina Aaltonen (S) genom att säga att att det behövs större kommuner för de nya kraven, pressar kommunerna till sammanslagningar.

-Tyvärr utvecklas alltid debatten till att handla om kommunreformen. Jag tycker det är tråkigt. Vi har ett lagförslag som stärker individens rättigheter och möjligheter och istället blir det en kommunreformdebatt som vi ska tjafsa om, sade han.
Lagen träder i kraft den 1 januari 2021.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »