Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 oktober, 2020 - 06:10Uppdaterad: onsdag, 14 oktober, 2020 - 17:23
  • Arkivbild: Harry Jansson Foto: Elise Gästgivar

Nya riktlinjer för danaarv

Nu finns det nya riktlinjer för hur landskapet tar emot arv genom danaarv eller testamente.

Danaarv är när en avliden person saknar både testamente och arvingar för sin efterlämnade egendom. I de nya principerna kan landskapet nu välja att behålla en del av egendomen säger kansliminister Harry Jansson (C ).

- Om det finns särskilda skäl kan landskapet behålla exempelvis ett värdefullt naturskyddsområde, säger han.

I annat fall överlåts den fasta egendomen i första hand till den avlidna personens hemkommun. Om det ingår pengar i arvet ska landskapet också kunna behålla det som överskrider 100.000 euro. De pengar som landskapet inte behåller går alltså i regel till den avlidnas hemkommun, med godkännande från lagtinget, och är då öronmärkta för sociala eller kulturella ändamål.

- Tanken med principerna är att de ska vara vägledande, det är svårt att skapa ett system som är heltäckande, säger Harry Jansson.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »