• Katrin Sjögren säger att komplikationer uppstår på grund av demilitarisering. Foto: Owe Sjöblom.
Lantrådet Katrin Sjögren om oljeskyddet:
Längre intervju med Katrin Sjögren
Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 07:11, uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 13:12

Nya oljeskyddet komplicerat

Att ansvaret för bekämpningen av fartygsoljeskador på vattnet från och med årsskiftet i riket flyttats över från miljöministeriet till gränsbevakningsväsendet är inte helt okomplicerat för Ålands del. Det säger lantrådet Katrin Sjögren.

På Åland har landskapsregeringen sedan länge ansvaret för oljeskydd och oljebekämpning, förklarar Sjögren, men i och med att ansvaret nu på riksnivå flyttats över på gränsbevakningen uppstår endel komplikationer på grund av Ålands demilitarisering.
- Det är nu gränsbevakningen som leder operationerna om det uppstår stora oljeutsläpp till havs, samtidigt är Åland är en demilitariserad zon och demilitariseringen ska respekteras, säger Katrin Sjögren.

- Nu för vi diskussioner internt i förvaltningen och också tillsammans med sjöbevakningen om hur vi ska få våra system att kugga i med de stora rikssystemen. Vi måste ha beslutsgångarna tydliga och klara så att vi snabbt kan få hjälp vid ett oljeutsläpp, säger Sjögren.

Fler Nyheter

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Tony Asumaa och Viveka Löndahl berättar mer:
Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

Vägarbeten i stan

Det är olika grävningsarbeten i Mariehamn som gör att framkomligheten är begränsad på vissa gator. Under den här veckan är Köpmansgatan delvis...

Fibernätet nere i Åva och Jurmo imorgon

På grund av omdragning av fiberkabel kommer Brändö-Kumlinge fibernät att ligga nere i Åva och Jurmo imorgon onsdag 27 mars från cirka kl 07.00 till och med torsdag 28 mars cirka kl 20.00.

Pectus permitterar personal

Anders Winkelmann intervjuas av Felix Quarnström:
Företaget Pectus permitterar sju av sina anställda. Anledningen är enligt partnern Anders Winkelmann att man förlorat en av sina stora kunder.

Isen på Slemmern har gått

Ett säkert vårtecken i Mariehamn är att isen på Slemmern gått. Det skedde igår kl 18.15.

Lägre vinst för ÅTT

Ålands-Tidnings tryckeri Ab (ÅTT) gjorde en vinst efter skatt på drygt 900.000 euro under 2018. Året innan var vinsten just över en miljon euro, skriver Ålandstidningen.

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Hans Källmyr och Per Hazell
Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Hovrätten ändrar beslut om ombud

Hovrätten i Åbo häver tingsrättens beslut om att juristen Jyrki Kiianlinna inte får vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands tingsrätt.