Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2019 - 07:11Uppdaterad: fredag, 15 mars, 2019 - 13:12
  • Katrin Sjögren säger att komplikationer uppstår på grund av demilitarisering. Foto: Owe Sjöblom.

Nya oljeskyddet komplicerat

Att ansvaret för bekämpningen av fartygsoljeskador på vattnet från och med årsskiftet i riket flyttats över från miljöministeriet till gränsbevakningsväsendet är inte helt okomplicerat för Ålands del. Det säger lantrådet Katrin Sjögren.

På Åland har landskapsregeringen sedan länge ansvaret för oljeskydd och oljebekämpning, förklarar Sjögren, men i och med att ansvaret nu på riksnivå flyttats över på gränsbevakningen uppstår endel komplikationer på grund av Ålands demilitarisering.
- Det är nu gränsbevakningen som leder operationerna om det uppstår stora oljeutsläpp till havs, samtidigt är Åland är en demilitariserad zon och demilitariseringen ska respekteras, säger Katrin Sjögren.

- Nu för vi diskussioner internt i förvaltningen och också tillsammans med sjöbevakningen om hur vi ska få våra system att kugga i med de stora rikssystemen. Vi måste ha beslutsgångarna tydliga och klara så att vi snabbt kan få hjälp vid ett oljeutsläpp, säger Sjögren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »