Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 augusti, 2021 - 11:13
  • Två faktorer har bidragit till beslutet: Ökad vaccinationstäckning bland ålänningarna och avsevärt högre incidens i Finland jämfört med omvärlden. FOTO: Wikimedia/CC3

Nya lättnader i spåren av lyckade vaccinationer

Landskapsregeringen lättade under gårdagen reglerna för offentliga tillställningar. Högst 50 personer kan nu samlas inomhus.

Man kan till och med anordna offentliga sammankomster inomhus med ännu fler än 50 deltagare om man följer smittskyddsreglerna med ännu större nit. Man behöver i så fall till punkt och pricka följa landskapsregeringens “anvisningar om förhindrande av smitta i samband med offentliga tillställningar”. Så skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Om man istället låter bli att följa de här anvisningarna är det nu i stället helt förbjudet att anordna inomhusträffar för upp till, eller med fler än, 50 deltagare. För landskapsregeringen handlar det om att förenkla de regler som tidigare kritiserats för att vara krångliga och svåra att följa. Budskapet nu är: Följ reglerna och din inomhusaktivitet är godkänd, följ dem inte och aktiviteten är inte tillåten.

I sitt pressmeddelande öppnade landskapsregeringen med klausulen om att allting förbjuds, och först därefter räknade de upp så många undantag att själva förbudet förlorade sin mening. Det ledde till att pressmeddelandet kunde tolkas på flera sätt.

I samband med de facto-lättnaderna avskaffar landskapsregeringen rekommendationen om frivillig krantän efter utlandsresa. Orsaken är att epidemisituationen på Åland den senaste tiden varit liknande eller sämre än den i andra regioner. Den ökande vaccinationsgraden hos ålänningarna har också bidragit till besluten, meddelar landskapsregeringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »