Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 augusti, 2023 - 16:49
  • Lotta Nummelin är tillståndsansvarig på OX2 Åland. Foto: Li Brundell

Nya fiskarter på Åland upptäckta via undervattensundersökningar

Nya fiskarter har upptäckts i Ålands hav via undervattensundersökningar. De avslöjade bland annat populationer av färna, kolja och sandkrypare varav alla är fiskarter som inte tidigare har registrerats av åländska myndigheter. 

Undersökningarna som nyligen avslutades utfördes på uppdrag av det svenska energibolaget OX2 på grund av de havsbaserade vindparksprojekten Noatun Norra och Noatun Södra. 
– Nu återstår att sammanställa allt detta i nödvändiga rapporter och analyser för den slutgiltiga miljökonsekvensbeskrivningen, säger Lotta Nummelin, tillståndsvarig för OX2 på Åland. 

En del av undersökningarna har skett via provtagning med verktyget eDNA. Analysen från den senaste provtagningen i maj är dock ännu inte utförd vilket innebär att nya resultat kan förekomma. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »