Publicerad: måndag, 20 januari, 2020 - 06:19Uppdaterad: måndag, 20 januari, 2020 - 17:08
  • Juho-Pekka Savolainen, Nordea bank. Arkivfoto: Owe Sjöblom

Ny typ av konto ska få oss att spara mer i aktier

Från den 1 januari är det möjligt för alla i Finland att köpa aktier genom ett så kallat aktiesparkonto.

Det här innebär att både dividender och försäljningsvinster är skattefria, så länge de stannar kvar på kontot och återinvesteras. Tanken med kontotypen är att staten vill locka finländarna att spara mer i värdepapper, snarare än att bara ha pengarna på ett vanligt bankkonto eller investerade i fastigheter.
– Vi i Finland placerar i genomsnitt 40 euro i aktier och fonder per år, vilket är skrämmande lite. Därför är det jätteviktigt att det nu kommer en sådan produkt, säger Kristian Kojola på Nordea.
Även om kontotypen, som funnits länge i övriga nordiska länder, är efterfrågad har själva utformningen mötts av viss kritik. Vissa menar att kontot kan locka till mer aktiv aktiehandel, något som i första hand gynnar bankerna som tar ut avgifter vid alla affärer med aktier. Det finns också en kritik mot att det egentligen bara är fördelaktigt att äga finländska aktier genom kontot, vilket kan leda till att sparare inte sprider sina risker tillräckligt mycket.
– I Finland sparar vi främst i de inhemska aktierna, så jag tror att det passar ganska bra ändå, säger Juho-Pekka Savolainen på Nordea.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »