Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 september, 2023 - 11:30Uppdaterad: torsdag, 7 september, 2023 - 11:30

Ny skyddshemslag togs gott emot av lagtinget – trots KST:s kritik

Landskapsregeringen vill genom en ny skyddshemslag förflytta organiseringsansvaret över produktionen av skyddshemstjänster till Kommunernas socialtjänst, KST. Något som togs väl emot av lagtinget i går när förslaget debatterades.  

Det här trots KST:s kritik som Ålands Radio rapporterade om i går.  

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson förklarade att förslaget är helt i linje med tidigare beslut och diskussioner om frågan.  
– Skyddshemstjänsterna blir en del av vårdkedjan eftersom KST har ansvar över det förebyggande arbetet och även eftervården av våldsutsatta, sa hon.  

Ansvaret över finansieringen kvarstår hos landskapet och Pernilla Söderlund (Lib) menade att det finns frågetecken kring vilka kostnader som landskapsregeringen kompenserar.  
– Vilka ersättningar som är godtagbara framkommer otydligt och det riskerar bli godtyckligt. Den ekonomiska ersättningen styrs av anslagna budgetmedel och kan enligt lagförslaget inte överstiga detta. Då kan man inte låta bli att undra hur det går för de går för de våldsutsatta som söker hjälp i slutet av året, sa hon. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »