Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 december, 2016 - 13:06

Ny rättegång om snurrebåt som sjönk

Den hyrda snurrebåten var i dåligt skick och sjönk med tre personer ombord.

Mannen som hyrt ut den dömdes för drygt ett år sedan till dagsböter för sjötrafikförseelse eftersom han inte anmält till motorfordonsbyrån att han bytt utombordsmotor från 50 till 15 hästkrafter. Däremot förkastade tingsrätten åtal för underlåtenhet att se till att båten var sjövärdigt samt fartygssäkerhetsförseelse med motiveringen att inga brott skett enligt åländsk lagstiftning. Enligt denna ställs till exempel inga krav på att besikta en hyresbåt och ansvaret för utrustningens skick ställs på den som framför en fritidsbåt, inte på den som överlåter den.

Åklagaren besvärade sig till hovrätten som anser att rikets lagstiftning ska tillämpas i ärendet eftersom behörigheten att stadga om hyresbåtars säkerhet enligt självsyrelselagen hör till rikslag.

Hovrätten upphäver tingsrätten dom och skickar tillbaka ärendet för ny behandling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »