Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 januari, 2020 - 06:16Uppdaterad: onsdag, 22 januari, 2020 - 17:48
  • ÅHS behöver Kanta i framtiden. Arkivbild.

Ny lag krävs för e-journal

Landskapsregeringen har konstaterat att en ny lag måste stiftas om elektronisk hantering av patientuppgifter, innan ÅHS kan ansluta sig till Kanta.

Om ÅHS ansluter till Kanta, skulle e-journaler bli tillgängligt, för både patienter och sjukvårdspersonal. Både chefläkare Olli-Pekka Lehtonen och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen menar att detta skulle vara en förändring till det bättre.

- Det är egentligen patienten som äger sina personuppgifter och den känsliga informationen, så därför skulle det vara bra om den informationen fanns utanför ÅHS, vilket Kanta skulle betyda, säger Lehtonen.

- Det är en grundförutsättning för att vi ska kunna vara säkra på att vi lyckas med det nya vårdinformationssystemet och med överföringen av uppgifter, säger Pajunen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »