Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 2 oktober, 2023 - 05:55Uppdaterad: måndag, 2 oktober, 2023 - 10:32
  • Annika Hambrudd, Annette Holmberg-Jansson, Knut Lönnroth och Maarten Sengers. Foto: Felicia Bredenberg.

Ny enkät visar: Allt fler barn utsätts för sexuella trakasserier

Fler barn utsätts för sexuella trakasserier, mobbningen har ökat och fler uppger att de utsatts för psykiskt våld av sina föräldrar.  

Det visar de åländska sifforna i årets upplaga av den nationella enkäten Hälsa i skolan som riktar sig till elever i årskurserna 4-5 och 8-9 i grundskolan samt de studerande i årskurserna 1-2 vid gymnasierna och yrkesgymnasierna. 

– Vi ska komma ihåg att merparten av våra barn och unga mår bra, men det pekar åt fel håll, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C).   

Hon får medhåll av social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).  

– Hur kan det vara så att 25 procent av tjejerna i yrkesgymnasiet har utsatts för sexuellt våld och 44 procent av tjejerna i årskurs 8-9 har fått sexuella förslag? säger hon och fortsätter: 

– Varje barn som finns bakom de här procentsatserna är en för mycket.   

Landskapsregeringens projekt "Barn och ungas välmående " kommer att fördjupa sig i enkätresultatet. Projektledare är Maarten Sengers och han lyfter också några positiva trender i enkätresultatet: Fler barn trivs i skolan, färre utsätts för fysiskt våld av sina föräldrar och färre har föräldrar som dricker för mycket alkohol. 

– Det är trender som vi är väldigt glada för, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »