Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 januari, 2019 - 06:17Uppdaterad: måndag, 28 januari, 2019 - 06:17
  • Ålands Vattens vd Christian Nordas tror att magasinen ska vara fyllda till våren. Arkivfoto Hasse Persson-Bru

Nu stiger vattennivån i dricksvattentäkterna

Vattennivån i de åländska dricksvattentäkterna höjs med en centimeter per dag nu. Det säger Ålands vattens vd Christian Nordas.

- Sedan Finlands självständighetsdag har vattennivåerna höjts med 40 centimeter. En centimeter motsvarar 30.000 kubikmeter, säger Nordas.

Trots att vattennivån fortfarande är lägre än normalt är Nordas inte orolig.

- Jag tror vi hinner få fullt i magasinen till våren, säger han.
Ålands vatten planerar ändå en kampanj om att spara vatten.
- Vi har tittat på vad de gjort på Gotland där de haft mer problem än oss. Man kan införa bevattningsförbud och för det behövs lagstiftning, man kan jobba med storkonsumenterna så att de minskar sin vattenförbrukning, och så kan man jobba med attitydpåverkan, men de två första punkterna är viktigast, säger Nordas.
Ålands vatten har också förberett en ansökan till ÅMHM om att få höja högstanivåerna i dricksvattentäkterna med 20 centimeter, för att på så sätt kunna fylla dem med 600.000 kubikmeter vatten till vilket motsvarar några månaders vattenförbrukning på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »