Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 december, 2023 - 06:11Uppdaterad: fredag, 8 december, 2023 - 07:48
  • Nu ska även ministrarna i landskapsregeringen kunna ta föräldraledigt. Arkivbild.

Nu ska ministrarna få möjlighet till föräldraledighet

Medlemmarna i landskapsregeringen har i dag ingen formell möjlighet till föräldraledighet. Det vill landskapsregeringen åtgärda genom en lagändring. 

Vicelantrådet Harry Jansson (C) förklarar att förvaltningssystemet inte har beaktat att också en minister kan vara i behov av föräldraledighet och nu vill man skapa en legal grund för det. 

Men hur kommer det sig att det här är en ändring som görs först nu? Orsakerna är flera, menar Jansson. Lagtinget gav i våras en uppmaning till landskapsregeringen om att se över saken och enligt Jansson finns det en uppsjö av liknande moderniseringar som behöver göras.  

 – Sedan är det som med alla andra saker: det beror på vilka möjligheter vår lilla lagberedning har att prioritera den här typen av reformbehov, säger Harry Jansson.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »