• Ålandskompostens vd Bengt Karlsson och Mats Tuvesson från företaget som levererat komposteringstrumman. Foto: Owe Sjöblom.
  • Materialet som ska komposteras går genom flera steg före det kommer in i komposteringstrumman, bland annat genom den här containern. Foto Owe Sjöblom.
  • Trumman sattes in i en hall som redan fanns vid Ålandskomposten. Foto: Owe Sjöblom.
Ålandskompostens vd Bengt Karlsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Hör hela besöket vid Ålandskomposten, Owe Sjöblom intervjuar:
Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 15:49, uppdaterad: fredag, 16 februari, 2018 - 14:33

Nu sätts nya komposttrumman på plats

Nu sätts den nya komposteringstrumman på plats vid Ålandskomposten i Sund Gunnarsby.

Vd Bengt Karlsson hade ansökt om bygglov för en ny hall där komposteringstrumman skulle monteras, men bygglovet upphävdes av förvaltningsdomstolen bland annat eftersom byggnadstekniska nämnden i Sund inte hade hört grannarna under bygglovsprocessen.
- Nu sätter vi in trumman i en gammal komposthall som redan fanns här, säger Bengt Karlsson.
Kostnaden för trumman, vattenrening, mottagningsfickor, en krossanläggning och utrustning för att hetta upp slaktavfallet till 70 grader innan det går in i trumman uppgår enligt Karlsson till nästan en miljon.
- Det är en ganska tung satsning så jag hoppas få driva den här verksamheten i några år nu så att den hinner betala tillbaka sig, säger Bengt Karlsson.
Trumman ska vara i gång om två veckor, vattenreningen om tre veckor och senast i månadsskiftet mars-april ska också krossen och upphettningsapparaturen vara igång.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.