• Ålandskompostens vd Bengt Karlsson och Mats Tuvesson från företaget som levererat komposteringstrumman. Foto: Owe Sjöblom.
  • Materialet som ska komposteras går genom flera steg före det kommer in i komposteringstrumman, bland annat genom den här containern. Foto Owe Sjöblom.
  • Trumman sattes in i en hall som redan fanns vid Ålandskomposten. Foto: Owe Sjöblom.
Ålandskompostens vd Bengt Karlsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Hör hela besöket vid Ålandskomposten, Owe Sjöblom intervjuar:
Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 15:49, uppdaterad: fredag, 16 februari, 2018 - 14:33

Nu sätts nya komposttrumman på plats

Nu sätts den nya komposteringstrumman på plats vid Ålandskomposten i Sund Gunnarsby.

Vd Bengt Karlsson hade ansökt om bygglov för en ny hall där komposteringstrumman skulle monteras, men bygglovet upphävdes av förvaltningsdomstolen bland annat eftersom byggnadstekniska nämnden i Sund inte hade hört grannarna under bygglovsprocessen.
- Nu sätter vi in trumman i en gammal komposthall som redan fanns här, säger Bengt Karlsson.
Kostnaden för trumman, vattenrening, mottagningsfickor, en krossanläggning och utrustning för att hetta upp slaktavfallet till 70 grader innan det går in i trumman uppgår enligt Karlsson till nästan en miljon.
- Det är en ganska tung satsning så jag hoppas få driva den här verksamheten i några år nu så att den hinner betala tillbaka sig, säger Bengt Karlsson.
Trumman ska vara i gång om två veckor, vattenreningen om tre veckor och senast i månadsskiftet mars-april ska också krossen och upphettningsapparaturen vara igång.

Fler Nyheter

LR ändrar beslut om lägsta vattennivå

Helena Blomqvist intervjuas av Frippe Grandlund.
De som har tillstånd att ta bevattningsvatten från dricksvattentäkterna Markusbölefjärden och Långsjön får ta ut mer vatten, det har landskapsregeringen bestämt. Detta för att avhjälpa den svåra torkan.

Svartlistade bolag i landskapets pensionsfond

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds.
Bolag som producerar kärnvapen och klustervapen och bolag som kränker mänskliga rättigheter finns i de indexfonder som landskapets pensionsfond investerar i.

Vattnet avstängt på del av Ålandsvägen i kväll

Ikväll, torsdag, mellan klockan 22 och midnatt, stängs vattnet av för fastigheter längs Ålandsvägen på sträckan mellan Styrmansgatan och Ålandsplan.

Förhandsröstningen inledd på Sveriges konsulat

Olof Ehrencrona och Marie-Louise Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Från och med i dag är det möjligt att förhandsrösta på Sveriges konsulat i Mariehamn inför det svenska riksdagsvalet som hålls den 9 september.

Bättre halvårsresultat för Viking Line

Jan Hanses intervjuas av Emma Lindvall.
Viking Lines resultat för årets sex första månader är något bättre än för samma period i fjol. Men enligt en halvårsrapport som publiceras i dag visar rörelseresultat ändå en förlust på 13,5 miljoner euro vilket är 1,5 miljoner bättre än för ett år sedan.

Svårt hitta vikarier till äldreomsorgen

Socialdirektör Susanne Lehtinen intervjuas av Owe Sjöblom
Sommaren har varit en utmaning för Trobergshemmet och det som varit mest kämpigt är att personalen har varit för få.

Dagsböter och körförbud

En 24-årig man har av tingsrätten dömts till 40 dagsböter på totalt 320 euro för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Kumlinge utreder skolkök och flyktingmottagande

Socialnämnden i Kumlinge ska utvärdera skolans centralkök. Det har kommunstyrelsen nu beslutat med anledning av en motion i kommunfullmäktige.

Hammarland utanför kommungrupp

Kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg intervjuas av Nina Smeds
Hammarland står fast vid sin åsikt att man inte vill ha en kommunsammanslagning enligt det förslag som finns nu. Den åsikten lade kommunens representanter fram igår under ett möte med kommunutredarna från företaget Henricson Ab.