• Ålandskompostens vd Bengt Karlsson och Mats Tuvesson från företaget som levererat komposteringstrumman. Foto: Owe Sjöblom.
  • Materialet som ska komposteras går genom flera steg före det kommer in i komposteringstrumman, bland annat genom den här containern. Foto Owe Sjöblom.
  • Trumman sattes in i en hall som redan fanns vid Ålandskomposten. Foto: Owe Sjöblom.
Ålandskompostens vd Bengt Karlsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Hör hela besöket vid Ålandskomposten, Owe Sjöblom intervjuar:
Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 15:49, uppdaterad: fredag, 16 februari, 2018 - 14:33

Nu sätts nya komposttrumman på plats

Nu sätts den nya komposteringstrumman på plats vid Ålandskomposten i Sund Gunnarsby.

Vd Bengt Karlsson hade ansökt om bygglov för en ny hall där komposteringstrumman skulle monteras, men bygglovet upphävdes av förvaltningsdomstolen bland annat eftersom byggnadstekniska nämnden i Sund inte hade hört grannarna under bygglovsprocessen.
- Nu sätter vi in trumman i en gammal komposthall som redan fanns här, säger Bengt Karlsson.
Kostnaden för trumman, vattenrening, mottagningsfickor, en krossanläggning och utrustning för att hetta upp slaktavfallet till 70 grader innan det går in i trumman uppgår enligt Karlsson till nästan en miljon.
- Det är en ganska tung satsning så jag hoppas få driva den här verksamheten i några år nu så att den hinner betala tillbaka sig, säger Bengt Karlsson.
Trumman ska vara i gång om två veckor, vattenreningen om tre veckor och senast i månadsskiftet mars-april ska också krossen och upphettningsapparaturen vara igång.

Fler Nyheter

Kökarbutiken går som väntat

Raimo Virta intervjuas av Hasse Persson-Bru
I somras öppnade den nya butiken i Kökar, efter en tid helt utan butik och en aktieemission som många ville delta i.

Pedagoger kritiska till två skolor inom SÅHD

Lärarna Marie Norrgrann och Mikael Virta intervjuas av Martina Eriksson
Pedagoger på Kyrkby Högstadieskola kritiserar idén om två högstadieskolor inom Södra Ålands högstadiedistrikt. Ålands Radio har tidigare rapporterat att kommunerna inom Södra Ålands högstadiedistrikt har haft delade åsikter om utbyggnaden av Kyrkby Högstadieskola och att Eckerö kommun vill utreda förutsättningarna för att bygga en andra högstadieskola inom ramen för högstadiedistriktet.

Ordentlig vinter bra för vildsvinsjakt

Bengt Granberg intervjuas av Hasse Persson-Bru
-Om det blir en ordentlig vinter är det ganska lätt att jaga vildsvin. Det säger Bengt Granberg som sedan början av 90-talet haft vildsvin i hägn i Eckerö.

"Samarbetsförhandlingar behöver inte betyda kris"

Anders Ekström intervjuas av Nina Smeds
-Samarbetsförhandlingar låter som det är företag som är i kris, men det stämmer inte i alla fall, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström om alla samarbetsförhandlingar på Åland under det senaste halvåret.

Villkorligt fängelse för rattfylleri

En 23-årig man har dömts till villkorligt fängelse i 60 dagar för grovt rattfylleri.

Trafikomläggning planeras för norra linjen

Landskapets upphandlare Sten Schauman och Brändös kommundirektör John Wrede
Landskapsregeringen planerar att ändra trafiken på Norra linjen från den 1 september 2019. Trafikarbetsgruppen i Brändö har fått information om att endast en färja, Alfågeln, skall trafikera linjen Torsholma – Vårdö.

Fibula letade statister

Anna Saarukka, sekreterare i föreningen Fibula
Under lördagen samlade fornföreningen Fibula statister till det brittiska filmbolaget Urban Canyons kommande dokumentär som ska spelas in i Vikingabyn i Saltvik.

Ny ordförande för ÅF presenteras imorgon

Styrelsen för Ålands Framtid har ett förslag på ny ordförande som ska efterträda Axel Jonsson.

Flera gripna av polisen

På kvällen i fredags skrämde två vuxna personer ett barn som var på väg hem på cykel i Klinten i Mariehamn. De två vuxna, som ropade och sprang efter barnet, kunde inte påträffas av polisen.