Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 september, 2021 - 06:25Uppdaterad: måndag, 27 september, 2021 - 08:05
  • Mer regn, fler stormar och torrare och varmare stormar förutspås för Ålands del i en färsk rapport. Foto Malin Lundberg.

Nu krävs anpassningar till klimatförändringarna

Det räcker inte längre att Finland jobbar med att minska utsläppen. Det behövs åtgärder för att anpassa sig till de förändringar som redan är på väg. Det framgår av en färsk rapport om klimatanpassning från Finlands klimatpanel.

Hilppa Gregow, som är forskningsprofessor på meteorologiska institutet och medförfattare till rapporten, säger att vi är på väg mot en framtid där väder- och klimatkriserna blir helt andra än i dag med mer regn, mer värmeböljor och fler stormar.

-Det gäller att börja anpassa sig i god tid och på Åland har ni varit bra på att vidta åtgärder efter torkan under sommaren 2018, säger Hilppa Gregow.

Inom arbetslivet och byggbranschen kan det krävas att bostäder, kontor och offentliga inrättningar utrustas så att de kan kylas ner under värmeböljor.

-För de som turistar på Åland under sommaren är det viktigt med lufkonditionering på hotell och andra boenden så att de kan sova gott om nätterna. Det säger Hilppa Gregow.

För Ålands del ser hon även ett behov av att anpassa hamnar och fartyg för hårdare vindar och högre vågor.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »