Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 15 maj, 2022 - 14:47Uppdaterad: söndag, 15 maj, 2022 - 17:33
  • Finland ska ansöka om medlemskap i Nato. Arkivbild.

Nu är det klart att Finland ansöker om medlemskap i Nato

Nu är det officiellt att Finland ska lämna in ansökan om medlemskap i Nato. Det framkom när statsledningen höll en presskonferens under söndagen.

Det officiella beslutet om att ansöka om ett medlemskap i alliansen fattades av presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

– Det här är en historisk dag. Vi lever i en ny era. Vi kommer att få säkerhet och vi kommer också ge den vidare, säger president Sauli Niinistö.
Riksdagen ska ännu behandla redogörelsen om en medlemsansökan på måndag – riksdagens behandling behövs egentligen inte, men presidenten och regeringen vill involvera alla politiker i Natofrågan. Hur länge behandlingen tar beror på hur många riksdagsledamöter som vill hålla tal.

Efter behandlingen i riksdagen kan Finland officiellt lämna in sin ansökan om att gå med i Nato.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »