• Helena Flöjt-Josefsson, socialdemokrat i Saltvik. Arkivfoto: Totte Vesterlund.
Göte Winé intervjuas av Hasse Persson-Bru. (från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 11 september, 2018 - 09:27, uppdaterad: tisdag, 11 september, 2018 - 16:03

Norråländska politiker lyfter ungdomsfråga

Politiker på norra Åland har reagerat på den senaste tidens medierapportering gällande onyktra minderåriga ungdomar i Godby centrum.

I samband med att Saltviks kommunfullmäktige höll möte igår lämnade socialdemokraten Helena Flöjt-Josefsson in en motion där hon skriver att Saltvik bör ta initiativ till ett kommunöverskridande samarbete med ungdomens bästa i fokus. Hon tycker att norra Åland behöver en plan över ungdomsverksamheten, och hon föreslår att förvaltningen brådskande initierar en dialog med övriga norråländska kommuner kring en gemensam hållbar och tillgänglig ungdomsverksamhet så att ungdomarna har en trygg och bra plats för att träffas och umgås. Kommunfullmäktige remitterade motionen till kommunstyrelsen för beredning.

I går lämnade också Göte Winé, socialdemokrat i Sund, in ett skriftligt initiativ om en plan för ungdomsverksamheten i sin kommun. Han frågade också hur skol- och bildningsnämnden ser på en gemensam ungdomsgård i Godby och hur nämnden ser på möjligheten för Sunds ungdomar att vara på ungdomsgården i Mariehamn.

Fler Nyheter

Karantän gäller även transport- och sjöfartspersonal

Kim Westman:
Även de som jobbar inom transport och sjöfart ska befinna sig i en fjorton dagars karantän om de rör sig mellan Åland och Sverige.

”Ett beslut som ställer till det"

Veronica Thörnroos och Jeanette Pajunen från tisdagens presskonferens:
Riksregeringens beslut att utöka karantänskravet på vårdpersonal från Sverige till två veckor ställer till det för Ålands hälso- och sjukvård. Det sa ÅHS hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen på tisdagens presskonferens.

Presskonferens, tisdag 7/4

Tisdagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under tisdagen.

Sjögren kritisk till beskyllningar

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Tidigare lantrådet Katrin Sjögren (Lib) är kritisk till att socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) skyller på den förra landskapsregeringen angående förslaget till ny alkohollagstiftning.

Förbud mot att sälja ekologiskt kött

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Två åländska företag har fått förbud mot att sälja kött som ekologiskt eftersom de saknar certifiering för ekologiska varor enligt EU-direktiv.

ÅCA samarbetsförhandlar och permitterar

Joakim Blom:
Ålands centralandelslag, ÅCA, kallar till samarbetsförhandlingar. Det skriver andelslaget i ett pressmeddelande.

Viking Line: ”Vi lyder myndigheternas direktiv”

Johanna Boijer-Svahnström:
Viking Line förbereder just nu inför passagerarstoppet för färjtrafiken säger kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

LR ifrågasätter riksregeringens beslut om karantänstider

Hör en sammanfattnings av landskapsregeringens utlåtande:
I ett utlåtande från landskapsregeringen ifrågasätts riksregeringens beslut att utöka karantänskravet på vårdpersonal från Sverige till två veckor.

ÅHS söker redan svenskspråkig personal

Olli-Pekka Lehtonen:
ÅHS söker redan svenskspråkig personal från Åbo säger chefläkare Olli-Pekka Lehtonen.