Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 maj, 2023 - 15:32Uppdaterad: tisdag, 14 november, 2023 - 13:15
  • I dag presenterades vilka av idrotter som deltar i Åland Sport Week nästa sommar. Foto: Dan Sjöblom

Nio idrotter anmälda till Åland Sport Week

Nio stycken idrotter har anmält intresse för att vara med och arrangera tävlingar under Åland Sport Week som anordnas 26-29 juni 2024. 
- Vi hade ett minimiantal på fem idrotter för att anordna evenemanget och det klarar vi av med råge, säger Lena Eriksson på Ålands idrott.

Idrotterna som deltar är gymnastik, volleyboll, beachvolleyboll, tennis, padel, styrkelyft, bowling, rullskidor och judo. Alla tävlingar, förutom rullskidloppet, arrangeras i Mariehamn där staden går in och bjuder på hyran för anläggningarna, till ett värde av cirka 13.000-15.000 euro. 
 
Flera av de deltagande idrotterna arrangerar tävlingar som de vanligtvis inte gör. Innebandyn flyttar ut till Miramarparken, där dock det ställs ett frågetecken på golvfrågan som behöver lösas. 

Ålands kraftsportsklubb, ÅKK, arrangerar öppna SFI-mästerskapen i bänkpress på torget i Mariehamn. 
- 2005 hade vi en utomhustävling där och nu tyckte vi det var dags igen. Det blir SFI-mästerskapen men vi bjuder in lyftare från Sverige och riket, säger Johan Lehto från ÅKK. 

Gymnastiken anordnar truppgymnastiktävlingar i Islandia. 
- Det finns ett stort intresse för truppgymnastik i Sverige och vi är redan i kontakt med klubbar där som kan tänka sig vara aktuella för nästa sommar, säger Ylva Watkins från Gymnastics Åland. 

Ålands idrott ska anställa en projektledare för Åland Sport Week som inte ska ses som en konkurrent till öspelen. 
- Det ska inte ses som en konkurrent utan mer som ett komplement. Tanken har uppkommit i och med flera idrotter inte fått möjligheten att vara med i öspelen och de har sett glädjen i att få delta i ett större evenemang, säger Lena Eriksson.  
 
Visit Åland fungerar som medarrangör och har hand om bland annat marknadsföringen av evenemanget. Datumen för Åland Sport Week har satts med eftertanke. 
- Vi har tittat på vilken tidpunkt som är intressant för idrotterna. Slutet på juni är en av de svagare veckorna i juni, absolut ingen dålig vecka rent turistmässigt men vi vill förlänga säsongen och då tror vi man behöver börja från kärnan och bygga ut, säger Niko Micklin på Visit Åland. 

 

Uppdatering: Judo har ersatt innebandyn.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »