Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 februari, 2020 - 06:15Uppdaterad: måndag, 24 februari, 2020 - 17:46

Negativa elpriser en frukt av klimatförändringen

För två veckor skedde något historiskt på den nordiska elmarknaden när elpriset under några timmar var negativt. Det här var första gången någonsin negativa elpriser uppstått i det prisområde Åland tillhör, men Henrik Lindqvist, vd för Allwinds, tror inte det är sista gången det sker.

– Jag är ganska säker på att vi får se negativa elpriser allt oftare. Det här är ju en frukt av klimatförändringen där vi får sådana onormala lägen. Och ju mer förnyelsebar energi vi får i elnätet, desto mer volatilt blir elpriset.

Även om Allwinds missgynnas av den här vinterns låga elpriser tycker Henrik Lindqvist att det är bra att även vi i Norden nått en milstolpe i och med att vi haft negativa elpriser. Han menar att det skyndar på arbetet med att hitta bra sätt att lagra förnyelsebar energi på.

– De volatila priserna ökar intresset för energilagring. Vi måste kunna lagra den energi vi producerar med vind eller sol, så jag ser positivt på en sådan här sak.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »