Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 mars, 2011 - 12:11Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Nauclér vill byta flygspråk över Åland

När det inte går att införa svenska som flygsäkerhetsspråk mellan flygledning och piloter så borde Åland utgöra ett eget luftrumsblock där det enbart talas engelska och ingen finska. Det föreslår riksdagsledamot Elisabeth Nauclér i ett nytt spörsmål i riksdagen om flygsäkerheten över Åland. Förra året påpekade hon att piloter från Åland och svenska piloter inte förstår kommunikationen mellan flygledning och andra plan när det talas finska. Då svarade trafikminister Anu Vehviläinen att flygtrafiktjänsten är ett landsomfattande system där riket har lagstiftningsbehörigheten. I vissa luftrumsblock talas både finska och engelska, i andra bara engelska. -Statlig verksamhet på Åland ska ju bedrivas på svenska, därför har jag tvekat med förslaget att det borde ske enbart på engelska i åländskt luftrum, säger Elisabeth Nauclér. Regeringen i Helsingfors har nu 30 dagar på sig att besvara spörsmålet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »