Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 augusti, 2020 - 14:48Uppdaterad: onsdag, 26 augusti, 2020 - 15:16

“Naturligt att Åland är med i stöd-diskussioner”

Det utlåtande där landskapsregeringen kräver att få vara med och diskutera hur Finlands andel av EUs coronastöd ska fördelas har tagits emot av statsrådet, som ser det som naturligt att Åland ska få vara med i diskussionen.

Det säger riksdagsledamot Mats Löfström.

- Jag var själv i kontakt med statsrådet och deras EU-enhet. De har mottagit landskapsregeringens utlåtande och som jag förstod det är det självklart för dem att Åland inkluderas. Det som är viktigt att komma ihåg är att den här fonden inte slutgiltigt blivit godtagen, så arbetet i Helsingfors har inte börjat än. Därför är det bra att landskapsregeringen är ute i god tid, säger Mats Löfström.

Han menar att det vore en realistisk bedömning att åtminstone mellan tio och 15 miljoner euro tillfaller Åland.
- Men man måste diskutera det där med sektorministerierna. Ska Ålands andel vara samma andel som i klumpsumman, eller räknat på befolkningen, eller på hur stor skada pandemin gjort här jämfört med på fastlandet, det måste diskuteras, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »