• Riktigt så här varmt ser det inte ut att bli de närmaste veckorna, men varmare vindar är på väg. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Meteorolog Cecilia Karlsson om sommarvädret:
Publicerad: fredag, 12 juli, 2019 - 16:57, uppdaterad: fredag, 12 juli, 2019 - 17:29

Nattemperaturer på dagen är snart över

Kommande vecka för med sig varma vindar från sydost, vilket innebär att temperaturen kommer att stiga till cirka 20 grader. Men ingen värmebölja är i sikte.

- Bara för att det var varmt förra året betyder det inte att det kommer att vara varmt i år. Dock visar de flesta modellerna nu att det är på väg att bli varmare. Det finns till och med chans till riktigt varma temperaturer, säger meteorologen Cecilia Karlsson vid Meteorologiska institutet.

I början av juni drog ett högtryck in över Finland som medförde värme men vid midsommar vände vinden och kall luft från norr drog in över landet och sedan dess har dagsmedeltemperaturen legat så lågt som nattemperaturen på sommaren vanligtvis brukar göra. Men trots att prognosen för de kommande veckorna fortfarande är relativt ostadig så kan man nu alltså se att varm vind från sydost är på väg in över Åland.

 

 

Fler Nyheter

Polisen: Skolskjutningshot var menat som skämt

Kommissarie Tommy Thörnroos:
Polisen meddelar idag att det hot som skolskjutning som riktades mot Godby högstadium var menat att vara ett skämt. Den 11 februari anmäldes till polisen att någon hade skrivit en hotfull text på flera platser i Godby högstadieskola.

Mikaela Nyman kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Mikaela Nyman är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Det meddelar Gustaf Widén från Ålands litteraturnämnd i ett pressmeddelande under eftermiddagen.

Lumparland ska ansöka om amorteringsfrihet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lumparlands kommunstyrelse beslöt på gårdagens möte att ansöka om amorteringsfrihet på sina lån. Detta för att lindra de likviditetsproblem kommunen upplever.

Fananamma polisanmäler bastuincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Någon har under gårdagskvällen eller natten lämnat ett träföremål på en bastuspis och vridit igång timern i Fananammas lokaler i Jomala.

Hammarlands församling kallar till krismöte

Hammarlands tf kyrkoherde Jon Lindeman intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hammarlands församling har svårt att locka personal och nu bjuder man in medlemmarna till ett möte för att diskutera det kritiska personalläget och församlingens framtid.

Ung trio misstänks för straffbart bruk av narkotika

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Tre unga personer varav en minderårig misstänks för straffbart bruk av narkotika efter att polisen kom på dem med att röka cannabis i går.

Tillväxtens nya villkor

Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hur påverkas Åland av megatrender som den tekniska utvecklingen, klimatförändringen, befolkningstrender samt en omfördelning av ekonomisk makt från det nordvästra till det sydöstra halvklotet?

Vägbankar och makrofyter undersöks i Husösamarbete

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har godkänt ett samarbetsprogram med Husö biologiska station för år 2020 enligt ett långsiktigt finansieringsavtal med Åbo akademi.

Knappt 6000 hotellövernattningar i januari

Nyhetsnotisen i ljudformat:
5972 övernattningar gjordes på de åländska hotellen i januari och det är en minskning om närmare sex procent jämfört med januari 2019.