Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 december, 2023 - 14:14Uppdaterad: tisdag, 12 december, 2023 - 15:01
  • Det är maximalt med lediga vardagar under 2024.

Nästa år är det skottår med tio lediga vardagar

2024 är ett skottår och året har hela tio lediga vardagar för de flesta arbetstagare. 

Det finns elva lediga dagar i den finländska kalendern som kan infalla på en vardag, men under ett år kan de vara 7–10. I de här dagarna ingår högtidsdagar och helgdagar samt midsommarafton och julafton, eftersom de är lediga dagar enligt de flesta kollektivavtalen. 

– År 2024 kommer det maximala antalet lediga dagar att vara tio. På grund av skottåret kommer det dock också att finnas en arbetsdag mer än under normala år, säger Asko Palviainen, specialplanerare vid Helsingfors universitets almanacksbyrå. 

Den enda helgdagen som infaller under ett veckoslut år 2024 är trettondagen, eftersom den 6 januari är en lördag. Nyårsdagen den 1 januari infaller på en måndag. Valborg den 1 maj är en onsdag och Kristi himmelsfärdsdag den 9 maj infaller direkt veckan därpå. På så sätt blir det två fyra dagar långa arbetsveckor i början av maj. Självständighetsdagen den 6 december infaller på en fredag och på så sätt blir det långhelg i slutet av året. Julen 2024 infaller i mitten av veckan, julafton är på tisdag, juldag på onsdag och annandag jul på torsdag. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »