Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 mars, 2018 - 10:13Uppdaterad: torsdag, 8 mars, 2018 - 12:10
  • Mats Ekholm, centern, samlar namnunderskrifter mot arvs- och gåvoskatt. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson

Namninsamling mot arvs- och gåvoskatt

Sedan november pågår i riket ett medborgarupprop för att avskaffa arvs-och gåvoskatten. Just nu har närmare 40.000 personer skrivit under namninsamlingen som stöds av Centern på Åland som samlar in underskrifter i de flesta åländska kommuner.

Motivet är att arvskatten är ett stort problem vid till exempel en partners död och att det är en moralisk fråga när staten straffar den som sörjer genom att bära upp skatt på dess egendom står det i medborgarintiativet.

Man menar även att det finns en risk att många överväger att flytta utomlands för att slippa skatten och att skatten hindrar det långsiktiga finländska ägandet av företag.

-Vi upplever den som en dubbelbeskattning, alltså att man kräver in skatt på redan beskattade pengar, säger centerns Mats Ekholm.

Målet är 50.000 namnunderskrifter och sedan skickas intiativet till riksdagen. Namninsamlingen finns på mötesplatser som till exempel matbutiker och bibliotek i de åländska kommunerna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »