• Det blir upp till åtta nya rundbanor för friidrotten på dess nya arena. Arkivfoto.
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena:
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena (lång version från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 08:14, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:45

Nämnd förordar ny friidrottsarena

Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn förordar att staden bygger en ny friidrottsarena i Ytternäs och att WHA får en uppvärmd konstgräsplan och utrymmen för skolgymnastiken. Det utlåtandet ger man nu till stadsstyrelsen.

Ordförande Barbro Sundback säger att kultur- och fritidsnämnden haft bra ekonomi de senaste åren och att man har utrymme i budgeten för att betala räntor och avskrivningar för satsningarna.

På nämndmötet i går lade liberalernas John Holmberg fram förslaget att banta kostnaden för läktare vid friidrottsarenan från 500.000 till 100.000 genom att satsa på en flyttbar istället för fast läktare. Hans förslag förlorade med 2-6 i omröstningen.
- Tar man bort 500.000 så tar man ju också bort 250.000 i bidrag från landskapsregeringen. Det är en ekonomisk fördelaktig situation för stan att bygga den här läktaren nu, säger Barbro Sundback.

Vad gäller valet av konstgräs på WHA säger Sundback att det i nuläget inte finns något mer miljövänligt alternativ som är ekonomiskt försvarbart. Däremot tänker man anlägga brunnar runt planen där granulat från planen kan samlas upp.

Fler Nyheter

LR ändrar beslut om lägsta vattennivå

Helena Blomqvist intervjuas av Frippe Grandlund.
De som har tillstånd att ta bevattningsvatten från dricksvattentäkterna Markusbölefjärden och Långsjön får ta ut mer vatten, det har landskapsregeringen bestämt. Detta för att avhjälpa den svåra torkan.

Svartlistade bolag i landskapets pensionsfond

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds.
Bolag som producerar kärnvapen och klustervapen och bolag som kränker mänskliga rättigheter finns i de indexfonder som landskapets pensionsfond investerar i.

Vattnet avstängt på del av Ålandsvägen i kväll

Ikväll, torsdag, mellan klockan 22 och midnatt, stängs vattnet av för fastigheter längs Ålandsvägen på sträckan mellan Styrmansgatan och Ålandsplan.

Förhandsröstningen inledd på Sveriges konsulat

Olof Ehrencrona och Marie-Louise Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Från och med i dag är det möjligt att förhandsrösta på Sveriges konsulat i Mariehamn inför det svenska riksdagsvalet som hålls den 9 september.

Bättre halvårsresultat för Viking Line

Jan Hanses intervjuas av Emma Lindvall.
Viking Lines resultat för årets sex första månader är något bättre än för samma period i fjol. Men enligt en halvårsrapport som publiceras i dag visar rörelseresultat ändå en förlust på 13,5 miljoner euro vilket är 1,5 miljoner bättre än för ett år sedan.

Svårt hitta vikarier till äldreomsorgen

Socialdirektör Susanne Lehtinen intervjuas av Owe Sjöblom
Sommaren har varit en utmaning för Trobergshemmet och det som varit mest kämpigt är att personalen har varit för få.

Dagsböter och körförbud

En 24-årig man har av tingsrätten dömts till 40 dagsböter på totalt 320 euro för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Kumlinge utreder skolkök och flyktingmottagande

Socialnämnden i Kumlinge ska utvärdera skolans centralkök. Det har kommunstyrelsen nu beslutat med anledning av en motion i kommunfullmäktige.

Hammarland utanför kommungrupp

Kommunstyrelseordförande Tomas Blomberg intervjuas av Nina Smeds
Hammarland står fast vid sin åsikt att man inte vill ha en kommunsammanslagning enligt det förslag som finns nu. Den åsikten lade kommunens representanter fram igår under ett möte med kommunutredarna från företaget Henricson Ab.