• Det blir upp till åtta nya rundbanor för friidrotten på dess nya arena. Arkivfoto.
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena:
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena (lång version från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 08:14, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:45

Nämnd förordar ny friidrottsarena

Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn förordar att staden bygger en ny friidrottsarena i Ytternäs och att WHA får en uppvärmd konstgräsplan och utrymmen för skolgymnastiken. Det utlåtandet ger man nu till stadsstyrelsen.

Ordförande Barbro Sundback säger att kultur- och fritidsnämnden haft bra ekonomi de senaste åren och att man har utrymme i budgeten för att betala räntor och avskrivningar för satsningarna.

På nämndmötet i går lade liberalernas John Holmberg fram förslaget att banta kostnaden för läktare vid friidrottsarenan från 500.000 till 100.000 genom att satsa på en flyttbar istället för fast läktare. Hans förslag förlorade med 2-6 i omröstningen.
- Tar man bort 500.000 så tar man ju också bort 250.000 i bidrag från landskapsregeringen. Det är en ekonomisk fördelaktig situation för stan att bygga den här läktaren nu, säger Barbro Sundback.

Vad gäller valet av konstgräs på WHA säger Sundback att det i nuläget inte finns något mer miljövänligt alternativ som är ekonomiskt försvarbart. Däremot tänker man anlägga brunnar runt planen där granulat från planen kan samlas upp.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.