• Det blir upp till åtta nya rundbanor för friidrotten på dess nya arena. Arkivfoto.
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena:
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena (lång version från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 08:14, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:45

Nämnd förordar ny friidrottsarena

Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn förordar att staden bygger en ny friidrottsarena i Ytternäs och att WHA får en uppvärmd konstgräsplan och utrymmen för skolgymnastiken. Det utlåtandet ger man nu till stadsstyrelsen.

Ordförande Barbro Sundback säger att kultur- och fritidsnämnden haft bra ekonomi de senaste åren och att man har utrymme i budgeten för att betala räntor och avskrivningar för satsningarna.

På nämndmötet i går lade liberalernas John Holmberg fram förslaget att banta kostnaden för läktare vid friidrottsarenan från 500.000 till 100.000 genom att satsa på en flyttbar istället för fast läktare. Hans förslag förlorade med 2-6 i omröstningen.
- Tar man bort 500.000 så tar man ju också bort 250.000 i bidrag från landskapsregeringen. Det är en ekonomisk fördelaktig situation för stan att bygga den här läktaren nu, säger Barbro Sundback.

Vad gäller valet av konstgräs på WHA säger Sundback att det i nuläget inte finns något mer miljövänligt alternativ som är ekonomiskt försvarbart. Däremot tänker man anlägga brunnar runt planen där granulat från planen kan samlas upp.

Fler Nyheter

Kökarbutiken går som väntat

Raimo Virta intervjuas av Hasse Persson-Bru
I somras öppnade den nya butiken i Kökar, efter en tid helt utan butik och en aktieemission som många ville delta i.

Pedagoger kritiska till två skolor inom SÅHD

Lärarna Marie Norrgrann och Mikael Virta intervjuas av Martina Eriksson
Pedagoger på Kyrkby Högstadieskola kritiserar idén om två högstadieskolor inom Södra Ålands högstadiedistrikt. Ålands Radio har tidigare rapporterat att kommunerna inom Södra Ålands högstadiedistrikt har haft delade åsikter om utbyggnaden av Kyrkby Högstadieskola och att Eckerö kommun vill utreda förutsättningarna för att bygga en andra högstadieskola inom ramen för högstadiedistriktet.

Ordentlig vinter bra för vildsvinsjakt

Bengt Granberg intervjuas av Hasse Persson-Bru
-Om det blir en ordentlig vinter är det ganska lätt att jaga vildsvin. Det säger Bengt Granberg som sedan början av 90-talet haft vildsvin i hägn i Eckerö.

"Samarbetsförhandlingar behöver inte betyda kris"

Anders Ekström intervjuas av Nina Smeds
-Samarbetsförhandlingar låter som det är företag som är i kris, men det stämmer inte i alla fall, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström om alla samarbetsförhandlingar på Åland under det senaste halvåret.

Villkorligt fängelse för rattfylleri

En 23-årig man har dömts till villkorligt fängelse i 60 dagar för grovt rattfylleri.

Trafikomläggning planeras för norra linjen

Landskapets upphandlare Sten Schauman och Brändös kommundirektör John Wrede
Landskapsregeringen planerar att ändra trafiken på Norra linjen från den 1 september 2019. Trafikarbetsgruppen i Brändö har fått information om att endast en färja, Alfågeln, skall trafikera linjen Torsholma – Vårdö.

Fibula letade statister

Anna Saarukka, sekreterare i föreningen Fibula
Under lördagen samlade fornföreningen Fibula statister till det brittiska filmbolaget Urban Canyons kommande dokumentär som ska spelas in i Vikingabyn i Saltvik.

Ny ordförande för ÅF presenteras imorgon

Styrelsen för Ålands Framtid har ett förslag på ny ordförande som ska efterträda Axel Jonsson.

Flera gripna av polisen

På kvällen i fredags skrämde två vuxna personer ett barn som var på väg hem på cykel i Klinten i Mariehamn. De två vuxna, som ropade och sprang efter barnet, kunde inte påträffas av polisen.