• Det blir upp till åtta nya rundbanor för friidrotten på dess nya arena. Arkivfoto.
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena:
Barbro Sundback förklarar varför man vill satsa på en ny friidrottsarena (lång version från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 08:14, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:45

Nämnd förordar ny friidrottsarena

Kultur- och fritidsnämnden i Mariehamn förordar att staden bygger en ny friidrottsarena i Ytternäs och att WHA får en uppvärmd konstgräsplan och utrymmen för skolgymnastiken. Det utlåtandet ger man nu till stadsstyrelsen.

Ordförande Barbro Sundback säger att kultur- och fritidsnämnden haft bra ekonomi de senaste åren och att man har utrymme i budgeten för att betala räntor och avskrivningar för satsningarna.

På nämndmötet i går lade liberalernas John Holmberg fram förslaget att banta kostnaden för läktare vid friidrottsarenan från 500.000 till 100.000 genom att satsa på en flyttbar istället för fast läktare. Hans förslag förlorade med 2-6 i omröstningen.
- Tar man bort 500.000 så tar man ju också bort 250.000 i bidrag från landskapsregeringen. Det är en ekonomisk fördelaktig situation för stan att bygga den här läktaren nu, säger Barbro Sundback.

Vad gäller valet av konstgräs på WHA säger Sundback att det i nuläget inte finns något mer miljövänligt alternativ som är ekonomiskt försvarbart. Däremot tänker man anlägga brunnar runt planen där granulat från planen kan samlas upp.

Fler Nyheter

Rumander om Snellmans avgång

Stefan Rumander intervjuas av Felix Quarnström:
ÅCA:s ordförande, Stefan Rumander, ville inte kommentera närmare vilka sakfrågor som Johannes Snellman och styrelsen tyckt olika om, eller vad som ligger bakom Snellmans beslut att avgå från vd-posten.

Odin kör extra med elmontörer

Extra turer med m/s Odin på tvärgående linjen sätts in i dag och på fredag.

Skördeskadekommissionen håller med Petri Carlsson

Annika Hollsten intervjuas av Felix Quarnström:
Skördeskadekommissionen har färdigställt det ersättningsförslag som, om det antas, avgör hur stöden till lantbruket efter sommarens torka kommer att se ut och fördelas.

Folder ska förtydliga för föräldrar med barn med särskilda behov

Katarina Halme-Wiklund intervjuas av Axel Eriksson:
En ny folder ska ge föräldrar tydligare information och resultera i mindre begreppsförvirring vad gäller skolans stöd för barn med särskilda behov.

Snellman lämnar ÅCA

Johannes Snellman om avgången
Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Johannes Snellman har sagt upp sig. - Jag och styrelsen tycker olika i ett antal frågor, det är lite som ett parförhållande, man måste vara lyckliga tillsammans om det ska funka, säger Johannes Snellman.

Fler reste med m/s Eckerö

Antalet gäster som reste med Eckerö Linjen under 2018 var nästan 970.000, vilket är en ökning på 3,3 procent från året före. Det skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Dagsböter för att ha ljugit för polisen

En åländsk 23-årig man har dömts till 45 dagsböter om vardera sex euro för att ha ljugit för polisen under ett förhör.

Högskolans rektor slutar

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) intervjuas av Fredrik Granlund:
Högskolan på Ålands rektor Jonas Waller har sagt upp sig, det bekräftar skolans kommunikationsavdelning.

Man åtalades för sexuellt antastande

En man åtalades i dag i tingsrätten för två fall av sexuellt antastande som ska ha ägt rum i Mariehamn under samma helg i februari 2017.