Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 september, 2024 - 06:30Uppdaterad: onsdag, 4 september, 2024 - 11:24
  • Churchill var inte heller klok. Foto: Pressbild

Mycket att vinna för arbetsmarknaden om rekryterare kan se bortom funktionshinder

Vi behöver göra det möjligt att komma in på arbetsmarknaden, också om man har en diagnos som gör det sociala spelet svårt, säger skådespelaren Petter Billengren.  

Föreställningen Churchill var inte heller klok handlar om tre unga personer som försöker etablera sig på arbetsmarknaden: Anton har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, Hanna har ADHD och Jonas har Aspergers syndrom. De är värdefulla medarbetare på sina arbetsplatser, men har på grund av sina diagnoser också vissa utmaningar, bland annat med att passa in bland kollegorna och förstå det sociala spelet. 

Bakom föreställningen, som är baserad på verkliga personer och händelser, står teatergruppen Östra teatern som ger en digital version på Alandica klockan 15.30 på onsdagen. Arrangör är Funktionsrätt Åland. Efteråt diskuterar skådespelarna de frågor som temat väcker, till exempel hur det sociala spelet på en arbetsplats kan vålla problem för medarbetare som i övrigt är fullt kompetenta. Enligt skådespelaren Petter Billengren har rekryterare i en nyckelroll på många företag 

– Det grundläggande är att vi behöver komma förbi våra rädslor för saker och ting som är annorlunda. De som rekryterar behöver kunna se bortom funktionshindren, säger han.  

Billengren påminner om att det också är en stor samhällsvinst om vi skapar förutsättningar för så många som möjligt att delta i arbetslivet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »