Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 september, 2021 - 17:48Uppdaterad: torsdag, 23 september, 2021 - 17:48
  • Det är god tillväxt på torsk i Ålands hav. Foto: Pixabay

Mycket torsk i Ålands hav

Torsken i Åland hav har en god tillväxt, det konstateras i ett forskningsprojekt.

Landskapsregeringen har tillsammans med forskare från Finlands Naturresursinstitut, LUKE, och åländska yrkesfiskare inlett ett forskningsprojekt för att undersöka torskens tillstånd i Ålands hav med beaktande av förekomsten av levermask och individernas tillväxt.

I södra och centrala Östersjön har torsken under en längre tid mått dåligt. Orsakerna till detta har antagits vara många, så som låg salthalt, brist på föda och parasitangrepp i form av levermask.

I resultaten för år 2020 års delprojekt kan man konstatera att torsken i Ålands hav, trots likartade parasitangrepp som i övriga Östersjön, har en god tillväxt. Orsaken till detta torde vara tillgången till föda och att angreppen av levermask inte tycks ha en avgörande betydelse för tillväxten ifall födotillgången är bra.

Den här frågan väcktes dessutom under Kustvattendagen som arrangerades av landskapsregeringens milöbyrå under torsdagen. Åland idags reporter Ann-Christin Karlsson var på plats och fick en pratstund med Susanne Vävare från landskapets miljöbyrå och Tony Cederberg, amanuens vid Husö biologiska station.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »