Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 januari, 2021 - 05:51Uppdaterad: tisdag, 19 januari, 2021 - 18:10

Mycket oklart kring nya tullregler

I april ska EU:s nya regler för importförtullning börja tillämpas, men mycket är ännu oklart för Ålands del.

Tanken är att förtullning för momsregistrerade företag ska ske elektroniskt innan varorna kan överlåtas. Idag tillämpas ett förenklat förfarande som innebär att posten kan lämna ut varorna innan de har förtullats.

Fördelen med detta är att en företagare kan genomföra förtullningen efter att ha kollat igenom leveransen och sett vilka av de beställda varorna som har levererats och vilka som eventuellt är restnoterade.

Josephine Thörnroos, som är compliance officer vid posten på Åland, säger att man fått information som om att det förenklade förfarandet blir kvar i omkring ett år mellan Åland och övriga EU, men hur det blir gentemot riket är ännu oklart.

-Där väntar vi ännu på besked och det gör oss lite oroliga eftersom de nya reglerna ska börja gälla i april, säger Josephine Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »