Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 juli, 2020 - 17:31Uppdaterad: onsdag, 8 juli, 2020 - 10:45
  • Arbetsskyddsingenjör Henning Karlsson. Foto: Johan Ågren, ÅRTV

"Mycket möjligt att lönen är för låg"

Lönerna i landskapsregeringens sommarpraktikantprojekt kan i vissa fall strida mot kollektivavtalen. Det menar arbetsskyddsingenjör Henning Karlsson.

Praktikanterna arbetar i fyra sammanhängande veckor och får en lön på 1.000 euro för ett arbete som motsvarar 80 procent av heltid.

Henning Karlsson, som i grunden är positiv till sommarpraktikprojektet, säger att ersättningen är okej för personer som gör sitt första eller andra sommarjobb i de flesta av branscher men att den i några fall kan vara för låg.

-Ungdomarna får vara ganska gamla, födda 1996, och det är mycket möjligt att lönen är för låg. Det är något som både landskapsregeringen och arbetsplatserna måste avtala om. Jobbar man i en sådan bransch och har sådana förutsättningar att man har rätt till en högre lön så har man rätt till en högre lön, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »