Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 januari, 2022 - 05:54Uppdaterad: tisdag, 11 januari, 2022 - 05:55

Mutationer och post-covid risker med att öppna upp

En ny variant av covid-19 som både sprids lättare och är farligare än omikron kan i teorin uppstå när som helst.

Det är något man måste ha med sig när man diskuterar en normalisering av samhället, sade landskapsläkare Knut Lönnroth på gårdagens presskonferens.
- En sådan variant kan finnas på plats redan och bara inte ha identifierats. Ju mer viruset sprids desto större blir risken för nya mutationer. Men för att helt få kontroll över omikron, som bevisligen även sprids via vaccinerade, skulle vi behöva ha väldigt strikta åtgärder på plats i år, kanske decennier, sade han.
Ännu en risk med att släppa på kontrollen av smittspridningen är att ett större antal kan drabbas av någon form av långvariga efterverkningar, så kallad post-covid.
- Där har social- och hälsovårdsministeriet varnat för att så många som hälften av alla som haft covid-19 kan få post-covid, men de data jag sett från THL och från Sverige styrker inte att det skulle handla om så många, och särskilt för barn verkar det ytterst sällsynt, säger Knut Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »