Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 juli, 2021 - 12:17Uppdaterad: torsdag, 29 juli, 2021 - 16:56
  • LR rekommenderar igen munskydd på allmänna platser inomhus där man inte kan undvika trängsel.

Munskydd och tidigare krogstängning rekommenderas

Landskapsregeringen ändrar sina rekommendationer för att minska spridningen av coronaviruset, bland annat återinför man munskyddsrekommendationen på allmänna platser inomhus där man inte kan hålla avstånd.

Landskapsregeringen rekommenderar också att restaurangerna ändrar sina försäljningstider för alkohol till 24.00 och öppettider till 01.00. Man kan inte ålägga restaurangerna att lyda rekommendationen då detta är riksbehörighet.

När det gäller offentliga sammankomster inomhus rekommenderar landskapsregeringen att max 50 personer får samlas, eller 100 om varje person har en egen angiven plats. Vid privata tillställningar inomhus rekommenderas att max 100 personer samlas.

När det gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster utomhus ändrar man inte rekommendationerna man tidigare haft och man har inte heller ändrat något gällande hobbyverksamheter och distansarbete.

De nya rekommendationerna träder i kraft omedelbart och gäller till den 12 augusti klockan 24.00.

Det här innebär bland annat att Rockoff och andra utomhusevenemang kan fortsätta som planerat.

-Det är otroligt stor skillnad på att vara utomhus och inomhus här, till exempel på en nattklubb där smittan sprider sig väldigt lätt. Men fortsatt gäller att hålla avstånd och tvätta händerna, kommenterade landskapsläkare Knut Lönnroth.

Utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd (C) som ledde landskapsregeringens presskonferens i dag sade att orsaken att man nu ändrar sina rekommendationer främst är att man inte vill att så många ska hamna i karantän vilket kan leda till att nyckelpositioner i samhället slås ut och arbetsplatser blir utan personal. Man har bekräftat att deltavarianten av coronaviruset nått Åland och den är som bekant mycket smittsam. Just nu är 64 personer försatta i karantän.

Annika Hambrudd bad också alla ålänningar att gå och testa sig för corona vid minsta lilla symtom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »