Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 februari, 2021 - 13:25Uppdaterad: torsdag, 18 februari, 2021 - 17:46
  • M/S Eckerö, strax efter att passagerarna evakuerats. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

M/s Eckerö har gått på grund

M/s Eckerö har gått på grund utanför Berghamn. Fartyget kunde för egen maskin ta sig till kajen i Berghamn där hon nu ska besiktigas. Inga personskador har inträffat.

"M/s Eckerö fick idag en blackout som föranledde att fartyget fick en lätt grundkänning. Detta hände idag kl. 12.57 finsk tid, vid kajen strax norr om Berghamn, Eckerö. Fartyget tog sig för egen maskin till kajen i Eckerö, Berghamn där hon nu ligger", skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Ombord fanns 195 personer.

När blackouten upptäcktes slängde man ankare och gled sakta på ett grund. 

-När det tekniska fungerade igen kunde man backa ut och komma in i kaj, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson

- Nu inväntar vi dykare som ska besiktiga skrov och kontrollera att det inte skett några skador. Vår uppfattning nu är att det inte är så dramatiskt, men det måste kontrolleras, säger  Tomas Karlsson.

Dagens avgångar från Eckerö (klockan 13.30 och klockan 18.30) samt från Grisslehamn (klockan 15.00 och klockan 20.00) ställs in. Inbokade gäster kontaktas.

Ålands Radio har talat med ett ögonvittne som skulle ha tagit m/s Eckerö eftermiddagstur till Sverige.

- Vi såg att den skulle komma i land och sedan att den hade ankaret nere. Sedan tog det väl 25 minuter innan den kunde komma till landgången, säger personen.

Uppdatering kl 14.54: Passagerarna går i land via bildäck.

Uppdatering kl 15:14: Rederiet meddelar i ett pressmeddelande att de varit i kontakt med gränsbevakningen på Åland och säkerställt hur de kan transportera gäster som skulle till Grisslehamn med 13.30-avgången med m/s Eckerö.

"Fem stycken bussar kommer att på ett distanserat sätt transportera gästerna från M/S Eckerös bildäck till Mariehamn och M/S Rosellas avgång kl. 16.00 till Kapellskär. Eckerö Linjen ombesörjer även vidare transport från Kapellskär enligt överenskommelse", skriver de.

Uppdatering kl 16.20:  -Vi tror att vi kommer få det här snabbt fixat. Vi planerar att nästa avgång är i morgon bitti klockan 8.30 - om det inte dyker upp något vid besiktningen, säger Tomas Karlsson till Ålands Radio.

Här kan du se Ålands Sjöfarts videoklipp från grundstötningen

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »