Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 augusti, 2024 - 05:55Uppdaterad: torsdag, 29 augusti, 2024 - 17:16
  • Marcus Gustafsson t.v. och Ben Henriksson vid Redo.ax. Foto: Hasse Persson-Bru

Momshöjningen skapar merarbete - decimaltal kan orsaka felkod i kassasystem

Momshöjningen av den allmänna momsen den 1 september från 24 procent till 25,5 procent skapar ett visst merarbete för de flesta företag.

Den nya momssatsen måste nämligen programmeras in i både kassa- och faktureringssystem och har man ett äldre system så kan en momssats med en decimal leda till problem. 

– När det kommer till programkod finns det saker som kan ställa till det om man inte har förberett systemen för detta, säger Ben Henriksson, som arbetar på det åländska företaget Redo.ax som tillhandahåller kassa- och faktureringssystem till många mindre åländska företag.  
Allra svettigast tror han ändå att större detaljhandelsföretag med många varor på hyllorna får. I alla fall om man väljer att lägga över momshöjningen på kunderna. Då måste man också ändra prismärkningar och prisangivelser på varor, hyllkanter och hemsidor, liksom i eventuella kundavtal. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »