Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 november, 2023 - 12:31Uppdaterad: torsdag, 9 november, 2023 - 12:48

Moderaterna och HI utanför regeringen

Moderaterna står utanför den nya regeringsbasen, säger partiordförande Wille Valve till Ålands Radio vid 12-tiden på torsdagen.  

Han säger att beslutet inte varit Moderaternas, som redan på valkvällen den 15 oktober lät meddela att man var intresserade av regeringssamarbete.  

– Vi har aktivt valt att vara med i regeringsdiskussionerna och när vi fick frågan om att vara medverka svarade vi ja, säger han.  

Valve säger att han inte uppfattat några politiska skiljelinjer som skulle orsaka att man inte är med. Han säger däremot att han inte kan kommentera hur nära det varit att Moderaterna skulle medverkat i en regeringsbas.  

Regeringsbildaren Katrin Sjögrén (Lib) sade i onsdagens Ålandstidning att Obunden Samling är ute i regeringsförhandlingarna. Idag klockan 13 hålls en presskonferens där regeringsbasen presenteras.  

Hållbart initiativs talesperson Alfons Röblom bekräftar till Ålands Radio strax före klockan 13 på torsdagen att inte heller Hållbart Initiativ ingår i den nya regeringsbasen.
Detta innebär att Liberalerna och Centern måste ingå för att få majoritet, sannolikt även Socialdemokraterna för att majoriteten skall vara tillräckligt stark.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »