• MISE fasar nu ut de gröna kompostpåsarna mot papperspåsar.
  • MISEs verksamhetsledare Sofie Dahlsten
Sofie Dahlsten:
En längre intervju med Sofie Dahlsten (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 4 juli, 2019 - 06:15, uppdaterad: torsdag, 4 juli, 2019 - 17:26

MISE fasar ut majsstärkelsepåsar

Mise har sedan början av året börjat fasa ut de nedbrytbara gröna kompostpåsarna för att på sikt övergå till att helt använda papperspåsar.

- Vi gör det här av tre anledningar. Dels vill vi undvika att vanliga plastpåsar hamnar i kompostmaterialet för att de förväxlas, något som redan idag är ett problem. Den andra anledningen är att vi skulle vilja ha en biogasanläggning på Åland, och då behöver vi ett material som består mer av papper, och så har papperspåsar en mer energi-effektiv livscykel som påverkar miljön mindre, säger Sofie Dahlsten, miljöingenjör och verksamhetsledare på MISE.

Idag är det främst flerbostadshus och kommunala anläggningar som storkök som använder de nya papperspåsarna, men under 2020 är tanken att egnahemshusen ska med i systemet.
- Papperspåsarna kanske inte klarar fukt lika bra som majsstärkelsepåsarna gjort, men vi tror inte att det blir något problem när man väl anpassat sig, säger Dahlsten.

Fler Nyheter

Air Leap fick nytt kontakt

Avgående infrastrukturminister Mika Nordberg och Air Leaps vd Magnus Ivarsson
Landskapet ger flygbolaget Air Leap ett kontrakt för att sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm i en upphandling som slutfördes idag. Detta trots att flygbolaget tidigare haft problem med försenade och inställda flyg.

Obs höll positiva regeringssamtal

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom är nöjd med de inledande samtalen med centern som under dagen hållit en allra första regeringssondering med de olika partierna.

Många tittade på valvakan

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under söndagskvällen och under natten mot måndag streamades Ålands Radios valvaka från Alandica närmare 5000 gånger av över 2700 personer via Ålands Radios hemsida.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ansvarsfrågan om internetröstningen ska utredas

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ansvarsfrågan kring den inställda internetröstningen kommer att utredas.

Dags att nominera vinnare till Rädda Barnen-priset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det är tid att nominera vinnaren till årets Rädda Barnen-pris.

Misstänkta nödraketer - men ingen i nöd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Flera personer ringde in till Sjöräddningscentralen efter misstanke om att nödraketer hade avfyrats öster om Mariehamn sent på söndagskvällen.

Ännu oklart hur många brevröster som hann fram

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ännu finns ingen samlad bild över hur många brevröster som i tid kom in till lagtings- och kommunalvalen. Valadministratör Casper Wrede säger att han bett kommunerna om de här uppgifterna.

Raadik fortsätter i ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Försvarsspelaren Pille Raadik har undertecknat ett nytt kontrakt med Åland United och det innebär att hon nu är klar för sin tionde säsong med laget. Kontraktet sträcker sig över två år.