Publicerad: onsdag, 16 september, 2020 - 06:24Uppdaterad: onsdag, 16 september, 2020 - 15:01
  • Knut Lönnroth. Arkivfoto: Felix Quarnström.

"Mirakel om smittan inte ökar på Åland"

Det är ett mirakel om inte smittan ökar från den nollnivå som Åland haft i snart två månader. Det säger landskapsläkare Knut Lönnroth med anledning av de lättade reserestriktionerna för de flesta nordiska och baltiska länderna.

Han säger också att det är svårt att ge en prognos om smittoutvecklingen.

-Förhoppningsvis blir ökningen stillsam och långsam, säger han och påminner att det handlar om hur man sköter avstånd och hygien på Åland.

Det finns fortfarande skäl att vara försiktig. Pandemin är långt ifrån över och förra veckan gjordes en toppnotering för smittade globalt. Även i Europa har det ökat väldigt mycket sedan i juni.

- Det betyder att med allt resande ska man vara vaksam. Det finns en rekommendation mot att företa resor som inte är nödvändiga till riskländer, säger Knut Lönnroth.

Den åländska sjukvården är väl förberedd på flera fall och Knut Lönnroth tror inte, med de prognoser man kan göra nu, att det finns en risk att man når kapacitetstaket vid ÅHS.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »