Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 november, 2013 - 06:48Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Mindre antibiotika i åländsk odlad fisk

Användningen av antibiotika är betydligt mindre i fiskodlingar på Åland än i fiskodlingar i riket. Enligt livsmedelssäkerhetsverket Eviras statistik får odlad fisk i Finland i genomsnitt cirka 20 gram antibiotika per odlat ton fisk. Bara för ett par år sedan var siffran 40 gram, och det berodde på en ny sjukdom som drabbade fisken. De åländska fiskodlarna ställer sig frågande till siffran och de tycker den verkar hög. Ålands fiskförädling var tvungna att ge antibiotika på fyra anläggningar under 2012, och då rörde det sig om 4-6 gram per odlat ton. Flisö fisk uppger att de inte behövt använda antibiotika under de senaste åren. Pia Vennerström är veterinär på Evira, och hon säger att användningen av antibiotika är betydligt mindre hos de åländska fiskodlarna än genomsnittet för hela landet. Orsaken till att antibiotika används så lite på Åland är att all fisk vaccineras och det gör att den inte får så mycket sjukdomar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »