Publicerad: fredag, 24 januari, 2020 - 06:18Uppdaterad: fredag, 24 januari, 2020 - 08:12
  • Forskning från Åbo akademi visar att förbättrad användning av existerande fartyg och investeringar i gröna teknologier skulle minska sjöfartens koldioxidutsläpp. På bilden m/s Misida. Foto Godby Shipping

Miljövänligare sjöfart kan minska fraktkostnader

Rederier och hamnar kan göra ekonomiska inbesparingar genom att till exempel investera i digitala verktyg för ruttplanering och utrusta fartygen med solceller.

Det visar forskning vid Åbo Akademi. En förbättrad användning av existerande fartyg och investeringar i gröna teknologier som gör dem mera energieffektiva skulle minska sjöfartens koldioxidutsläpp. Dessutom visar en ny studie gjord vid laboratoriet för industriell ekonomi vid Åbo Akademi att kostnaderna för frakten skulle minska.

-Med rätt kombination av operativa och teknologiska förändringar är det möjligt att minska både utsläppen och fraktkostnaderna. Om fartygen konsumerar mindre bränsle för att transportera samma mängder frakt gör rederierna betydande inbesparingar i bränslekostnaderna, säger Magnus Gustafsson, forskningsledare i industriell ekonomi vid Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »