• Joakim Blom, Mikael Sandvik, Torbjörn Björkman och Kenneth Berndtsson under presskonferensen. Foto: Felix Quarnström.
Lyssna här på vad som sades under presskonferensen:
Ett längre inslag från presskonferensen:
Publicerad: fredag, 14 juni, 2019 - 14:10, uppdaterad: fredag, 14 juni, 2019 - 18:08

En miljon kubikmeter skog föll i Alfrida

Man har lyckats processa 300 000 kubikmeter timmer efter Alfrida, en betydligt större volym än det redan ambitiösa mål på 200 000 kubikmeter Ålands skogsindustrier satte upp.

Samtidigt visar de flygfoton som landskapsregeringen tagit att det till och med i bästa fall fortfarande ligger kvar en halv miljon kubikmeter fallen skog.
- Det är svårt att se vad som fallit inne i skogarna, så där finns ett mörkertal, men ser man på de områden där mer har fallit uppskattar vi att det var allt mellan 800 000 till en miljon kubikmeter, säger Mikael Sandvik, forstmästare på skogsbyrån.
Skogsbyrån och Ålands skogsvårdsförening håller för närvarande på att arbeta ut ett stödpaket som ska hjälpa drabbade skogsägare med återplanteringen.
- Det kommer att vara en del av 2020 års budget, så vi måste fundera ut hur vi kan göra störst nytta med den summa vi får, säger Sandvik.
 

Fler Nyheter

Peltonen stannar i ÅU

Fotboll: Försvarsspelaren Tiia Peltonen har förlängt sitt kontrakt med Åland United och är därmed klar för sin andra säsong i klubben.

Inget pop-up bibliotek på KHS

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blev inga pengar till ett pop-up bibliotek vid Kyrkby högstadieskola och träningsundervisningen.

Högre lön till Brändödirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Brändös kommundirektör John Wrede får en löneförhöjning från nuvarande 5.253 euro till 5.600 euro. Det beslöts på kommunens senaste styrelsemöte.

Villkorligt för båtförare med 2,7 promille

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man döms i tingsrätten för ett fall av sjöfylleri i trafikerad farled som inträffade i juni i år.

Beslut om nya ekonomiska systemet behövs innan jul

Lyssna på nyhetsinslaget med Mats Löfström här:
Ett beslut om det nya ekonomiska systemet för Ålands finansiering måste tas av riksdagen innan det nya riksdagsåret öppnas i slutet av januari. Detta på grund av att en ändring i självstyrelselagen behöver godkännas av två riksdagar i följd och dessutom under den nya riksdagens första arbetsår.

Så här kommenterar ålänningarna regeringsbasen

Det här anser några slumpmässigt utvalda ålänningar:
Mestadels nöjda men lite osäkra. Så ställer sig slumpmässigt utvalda ålänningar spontant till den regeringsbas som presenterades igår, och inte helt oväntat är Hållbart Initiativs ministerpost den stora vattendelaren.

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.