• Joakim Blom, Mikael Sandvik, Torbjörn Björkman och Kenneth Berndtsson under presskonferensen. Foto: Felix Quarnström.
Lyssna här på vad som sades under presskonferensen:
Ett längre inslag från presskonferensen:
Publicerad: fredag, 14 juni, 2019 - 14:10, uppdaterad: fredag, 14 juni, 2019 - 18:08

En miljon kubikmeter skog föll i Alfrida

Man har lyckats processa 300 000 kubikmeter timmer efter Alfrida, en betydligt större volym än det redan ambitiösa mål på 200 000 kubikmeter Ålands skogsindustrier satte upp.

Samtidigt visar de flygfoton som landskapsregeringen tagit att det till och med i bästa fall fortfarande ligger kvar en halv miljon kubikmeter fallen skog.
- Det är svårt att se vad som fallit inne i skogarna, så där finns ett mörkertal, men ser man på de områden där mer har fallit uppskattar vi att det var allt mellan 800 000 till en miljon kubikmeter, säger Mikael Sandvik, forstmästare på skogsbyrån.
Skogsbyrån och Ålands skogsvårdsförening håller för närvarande på att arbeta ut ett stödpaket som ska hjälpa drabbade skogsägare med återplanteringen.
- Det kommer att vara en del av 2020 års budget, så vi måste fundera ut hur vi kan göra störst nytta med den summa vi får, säger Sandvik.
 

Fler Nyheter

God medicinsk praxis - snart också på svenska

Vårdhandboken Turvallinen lääkehoito, eller på svenska God medicinsk praxis, ska nu översättas till svenska. Det skrev riksdagsledamot Mats Löfström på sin Facebooksida under tisdagkvällen.

Singelolycka på Hammarlandsvägen

En singelolycka inträffade på Hammarlandsvägen, mellan Gottby och Svinryggen, klockan 07 på onsdag morgon.

Avkörare misstänks för trafikbrott

Den förare som under tisdagmorgonen körde av vägen i Näs i Saltvik erhöll lindriga personskador och fördes till akuten för observation.

Holmberg-Jansson vill fokusera på skattebehörigheten

Moderaternas Annette Holmberg-Jansson intervjuas av Frippe Granlund:
En ny självstyrelselag är A och O för Moderaterna under nästa mandatperiod. Det sade partiets ordförande Annette Holmberg-Jansson under Ålands radios partiledarutfrågning igår.

Landskapspolitiken oroar Brändöborna

Kommundirektör John Wrede och skolföreståndare Malena Strandvall:
Kommunsammanslagning och nedskärningar i skärgårdstrafiken. Det är de största hoten mot Brändö, menar tjänstemän och lokalpolitiker i kommunen.

Åländsk Demokrati lanserar sina sista fem kandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi går till val med tolv kandidater allt som allt, tre gånger fler än senast, så tillväxt torde vi väl vara bäst på, säger Stephan Toivonen, partiordförande för ÅLD.

Åtalas för våldtäkt i bastu

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en bastuavdelning i ett flerfamiljshus i Mariehamn. Händelsen ska ha inträffat i februari 2018.

Hållbart Initiativ presenterar nio nya Lagtingskandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi är väldigt nöjda dels med att vi kan gå till val med en helt jämställd lista, och att majoriteten av våra kandidater själva sökt upp oss och velat vara med. Det känns som en stor vinst, säger partiets talesperson Alfons Röblom.

Kliver av som vd för Ålands radio

Agneta Mattsson kommenterar förslaget på omorganisation.
Enligt Ålands Radio och TV Ab:s nuvarande vd Agneta Mattsson har hon och styrelsen tillsammans sett över frågan om omorganisation på Ålands radio och TV varpå hon sedan tillsammans med styrelseordförande Mia Hanström sett över olika förslagsmodeller.