• En ny rapport visar den ekologiska statusen i Ålands ytvatten. På bilden Dalkarby träsk, där den sammanvägda ekologiska statusen bedömdes ligga på en måttlig nivå. Närsaltshalterna är låga i sjön. Foto Hasse Persson-Bru
Publicerad: fredag, 5 april, 2019 - 10:32, uppdaterad: fredag, 5 april, 2019 - 12:13

Måttlig status på det åländska kustvattnet

98,9 % av Ålands kustvatten har arealmässigt en måttlig ekologisk status. Det visar en ny statusrapport som Husö biologiska station och Åbo Akademi tagit fram.

Sammanfattningsvis kan man se att den ekologiska statusen ligger på en måttlig nivå i mellan-och ytterskärgården medan situationen i innerskärgården är på en otillfredsställande nivå med vissa undantag. Parametrar som undersökts är bland annat klorofyll, siktdjup, fosforhalt och kvävehalt. Lumparn uppvisar en marginellt bättre status än övriga innerskärgårdsvattenförekomster och hamnade på en måttlig ekologisk status under åren 2012-2018. Speciellt fosforhalten i ytvattnet är låg i Lumparn medan fosforstatusen totalt bedömdes vara hög i Lumparn under den här tidsperioden. Situationen i Kaldersfjärden och Ämnäsviken är extremt dålig sett till de undersökta parametrarna. Även situationen i Jomalavik, som angränsar till Ämnäsviken, är mycket alarmerade. Av 16 rapporterade sjöar hade 6 av 16 god eller hög ekologisk status, 6 har måttlig, 3 har otillfredsställande status och en har dålig status. Markusbölefjärden, Långsjön och Lavsböle träsk är de som hade otillfredsställande status medan Vargata träsk hade dålig status. Sjöarna Borgsjön och Södra Långsjön hade hög status och Gröndals träsk, Inre Fjärden, Oppsjön och Tjudö träsk god ekologisk status.

Fler Nyheter

Nattlig utryckning till skuta i trubbel

Vid 02-tiden på natten till måndag fick sjöräddningscentralen i Åbo in ett larm och Ålands sjöräddningssällskap ryckte ut med Svante G. 40 sjömil söder om Mariehamn befann sig en skuta i behov av assistans.

Förändringar i trafiken vid Vikingamarknaden

Under Vikingamarknaden i Saltvik den 25 till 27 juli kommer trafiken tillfälligt att regleras om.

Prisvinnande smörkyl till försäljning - för 250 euro

Donny Isaksson intervjuas av Victor Enberg:
Smörkylen Buttercup vann idétävlingen Skraknästet förra året och nu har företaget börjat sin försäljning på Åland.

Strategin som ska ta damfotbollen till nya höjder

Utvecklingschef Heidi Pihlaja och Mikael Wirta, sportchef för Åland United:
Ett nytt fokus och en ny strategi ska ta damfotbollen och damernas liga i Finland till en högre nivå.

Snatteri och hotfullt beteende i Mariehamn

Efter en anmälan till polis blev under måndagen en kraftigt berusad person gripen. Personen hade nyligen checkat ut från ett hotell men eftersom...

Jaktintresset ökar bland kvinnor

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Jaktintresset ökar bland kvinnor på Åland.

Anbudstiden på Degersands café och camping förlängs

Anbudstiden på Degersands Café och Camping kommer att förlängas till mitten av augusti.

Man dömd för äventyrande av trafiksäkerheten

En ung man har dömts för äventyrande av trafiksäkerheten efter att han i december förra året körde av vägen i för hög hastighet på Lövuddsvägen i Jomala.

Nytt inbrott på Rödakorsgården

Verksamhetsledare Josefin Egenfelt:
I helgen skedde ett inbrott på Rödakorsgården i Mariehamn, för andra gången sedan april i år. I nuläget vet man bara med säkerhet att en mindre summa pengar stulits, men de materiella skadorna är omfattande.