• En ny rapport visar den ekologiska statusen i Ålands ytvatten. På bilden Dalkarby träsk, där den sammanvägda ekologiska statusen bedömdes ligga på en måttlig nivå. Närsaltshalterna är låga i sjön. Foto Hasse Persson-Bru
Publicerad: fredag, 5 april, 2019 - 10:32, uppdaterad: fredag, 5 april, 2019 - 12:13

Måttlig status på det åländska kustvattnet

98,9 % av Ålands kustvatten har arealmässigt en måttlig ekologisk status. Det visar en ny statusrapport som Husö biologiska station och Åbo Akademi tagit fram.

Sammanfattningsvis kan man se att den ekologiska statusen ligger på en måttlig nivå i mellan-och ytterskärgården medan situationen i innerskärgården är på en otillfredsställande nivå med vissa undantag. Parametrar som undersökts är bland annat klorofyll, siktdjup, fosforhalt och kvävehalt. Lumparn uppvisar en marginellt bättre status än övriga innerskärgårdsvattenförekomster och hamnade på en måttlig ekologisk status under åren 2012-2018. Speciellt fosforhalten i ytvattnet är låg i Lumparn medan fosforstatusen totalt bedömdes vara hög i Lumparn under den här tidsperioden. Situationen i Kaldersfjärden och Ämnäsviken är extremt dålig sett till de undersökta parametrarna. Även situationen i Jomalavik, som angränsar till Ämnäsviken, är mycket alarmerade. Av 16 rapporterade sjöar hade 6 av 16 god eller hög ekologisk status, 6 har måttlig, 3 har otillfredsställande status och en har dålig status. Markusbölefjärden, Långsjön och Lavsböle träsk är de som hade otillfredsställande status medan Vargata träsk hade dålig status. Sjöarna Borgsjön och Södra Långsjön hade hög status och Gröndals träsk, Inre Fjärden, Oppsjön och Tjudö träsk god ekologisk status.

Fler Nyheter

Rättegång om dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten

Tomas Tornefjell rapporterar om rättegången:
I dag inledde Ålands tingsrätt rättegången mot en man som är åtalad för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande i samband med en krock mellan en paketbil och en motorcykel där motorcykelföraren avled omedelbart. Olyckan inträffade på Sundsvägen i Finström i september 2017.

Åland hördes av regeringsbildare

Lantrådet Katrin Sjögren:
-Vi betonade att det är viktigt att vi kommunicerar och har en dialog, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib) med relationen till den tidigare finländska regeringen i färskt minne. Landskapsregeringen träffade partiledarna i de blivande regeringspartierna i Helsingfors idag.

PAF ersätter de drabbade företagarna-kollegan slipper betala

Pafs styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz och vd Christer Fahlstedt om beslutet (från Åland idag)
Paf har valt att erbjuda alla de 15 drabbade företagarna en återbetalning av de pengar som bokförerskan har stulit av dem. Den totala summan som Paf erbjuder sig att återbetala till de drabbade företagen är cirka 780 000 euro. Det här meddelar PAF i ett pressmeddelande.

Domstolshandling klistrades upp på stan

Polisen har fått in en anmälan efter att handlingar från en dom om barnpornografi i dag klistrades upp på en plats i centrum av Mariehamn. Bland annat framgick den dömdes namn.

Snart står Åland utan landskapsläkare

Emad Afrasiabi fortsätter inte som landskapsläkare. Det står klart i samband med att den sex månader långa prövotiden går mot sitt slut.

PAF: "Vi hoppas nu kunna stänga det här fallet"

Styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz:
Under morgonen gick PAF ut med sitt beslut om att återbetala de pengar som förskingrades mellan 2019 och 2012. Sammanlagt 780 000 euro förskingrades och den största delen av summan spelades bort på PAFs olika spel, men spelbolaget har också beslutat att täcka även de pengar som stals men inte användes till spel.

Villkorligt straff för grov rattfylla

En man har av tingsrätten dömts för grovt rattfylleri efter att ha kört bil från Skarpansvägen till Mattishallens parkering med 0,92 mg/l alkohol i...

IFK firar 100 år på muséet

Christer Björkman om utställningen:
I år firar föreningen IFK Mariehamn 100 år, det firas bland annat med en specialutställning på Ålands konsthistoriska museum med vernissage på torsdag.

Idag kommer beslut om eventuella PAF-ersättningar

PAF ger idag besked om eventuell återbetalning till drabbade företagare i bokföringshärvan.