Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 juni, 2023 - 14:44Uppdaterad: torsdag, 22 juni, 2023 - 16:50

Markägare får inte ersättning för fast fornlämning

En markägare i Saltvik får inte ersättning av landskapet för en fast fornlämning som han har på sin tomt, det framkommer i en dom från Ålands tingsrätt. 

Markägaren yrkade på att landskapet skulle betala honom 60.000 euro plus ränta räknat från oktober 2020. Summan är, enligt en fastighetsmäklare som mannen anlitat, marknadsvärdet hans fastighet minskar med eftersom det finns en fast fornlämning på fastigheten. 

Fornlämningen är skyddad enligt lag och omöjliggör byggnation och trädgårdsodling för mannen. Under rättegången hävdade mannen att fornlämningen också gör att mannens hus inte kan byggas upp på nytt om det skulle förstöras. 

Mannen anhöll om ersättning redan 2020 vilket landskapet avslog med motiveringen att fornlämningen endast är fem procent av mannens fastighets totala yta. Den linjen går också tingsrätten på och skriver i domen att det finns utrymmen för nybyggnation och planteringar utanför den fasta fornlämningen. 

Om det befintliga huset skulle förstöras och behöva byggas upp på nytt är det tillåtet enligt tingsrätten. 

I och med att käromålet förkastas får mannen stå för sina egna rättegångskostnader. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »